Hlavní navigace

Intel nestíhá vyrábět Atomy

17. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Levné mini notebooky jsou velmi oblíbeným a žádaným zbožím, což často způsobuje problémy s jejich dostupností. Velká poptávka je ale pouze jeden z faktorů: největší výrobci moderních mini notebooků si totiž stěžují na klíčového dodavatele. Chybí jim totiž procesory Intel Atom. Tyto 45nm čipy s extrémně nízkou spotřebou jsou nedostatkovým zbožím, což tak trochu přiznal také CEO Intelu Paul Otellini.


Rozměry Atomu jsou doslova neuvěřitelné

Asus, MSI a další výrobci by svých mini notebooků mohli zřejmě vyrábět mnohem více - bohužel v současnosti nestíhají dodávat na trh dostatek produktů. V tomto kontextu dává smysl i použití starších Celeronů v Eee PC - těch by měl být dostatek a Asus tak může vyrobit i prodat víc notebooků.

Problémy s produkcí Atomů přitom nejsou způsobeny nedostatkem jader, ale jejich testováním. Při stoupající poptávce neustále rozšiřují testovací kapacity a proto dochází k zpoždění dodávek.


Srovnání waferu s jádry Atomu a hlavičky od jehly

Dalším omezením bude zřejmě i použití 45nm výrobního procesu, s nímž zatím pracuje jen část z továren Intelu. Ty přitom neprodukují jen Atomy, ale i jiné stolní či mobilní procesory. Zůstává jen věřit, že se dodávky čipů a následně i levných mini notebooků zlepší. Ideálně nejen v USA a dalších bohatých trzích ale i v našem regionu.

Byl pro vás článek přínosný?