Hlavní navigace

Intel osadí Thunderbolt na jediný model základní desky

29. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme vám přinesli zprávu, že společně s uvedením procesorů rodiny Ivy Bridge budou vydány první základní desky s podporou vysokorychlostního rozhraní Intel Thunderbolt. Minimálně podle vize Intelu ale jeho řadič ponesou jen ty nejdražší modely desek. Turecký server DonanimHaber vypustil roadmapu základních desek značky Intel, která odhaluje, že výrobce plánuje všehovšudy jeden model s Thunderboltem – ten nejdražší, DZ77RE z kategorie Extreme.

Z rozhodnutí Intelu si kdekdo klepe na čelo. Pokud někdo využije Thunderbolt, pak to spíše než nadšenci a přetaktovávači (kterým je určena série Extreme) budou profesionálové, kteří potřebují rychle přenášet video s vysokým datovým tokem. Těm je ale v nabídce Intelu především určena série Media. Důkazem budiž, že polovina z chystaných modelů této série nabídne konektivitu FireWire, taktéž používaného především při práci s videem.

Zůstává zatím ve hvězdách, jak se k Thunderboltu postaví ostatní výrobci desek. Po řadičích USB 3.0 i SATA 6 Gb/s sice Asus, Gigabyte a MSI ve snaze získat konkurenční výhodu šli jako slepice po flusu. Thunderbolt ale není rozšířené a zpětně kompatibilní rozhraní a pravděpodobně se nikdy nevymaní ze začarovaného kruhu nedostatku počítačů jej podporujících, nedostatku periferií pro něj určených a nezájmu většiny zákazníků.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?