Hlavní navigace

Intel otevírá své továrny ostatním. Altera u něj bude na 14 nm vyrábět FPGA

27. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmám TSMC, UMC a GlobalFoundries se pomalu začíná vynořovat konkurence. Nejde s těmito firmami sice zatím do přímé konfrontace, zato proti nim může vytáhnout zřejmě ty nejlepší výrobní linky, jaké v současnosti existují – jde totiž o samotný Intel. Ten se snaží najít doplňkové využití pro své továrny na čipy, a jednoho takového zákazníka právě získal. Je jím Altera, významný výrobce programovatelných čipů FPGA.

Altera využije pro výrobu svých FPGA (produkuje například řadu Stratix) 14nm proces Intelu. Ten bude mít premiéru závěrem tohoto roku a procesorová jednička na něm založí čipy architektury Broadwell. Altera uvádí, že jí výroba na 14nm linkách Intelu přinese značnou technologickou výhodu (zřejmě proti konkurenci používající ostatní výrobny čipů). Vyjádření naznačuje, že by Altera mohla mít na 14nm proces Intelu exkluzivní smlouvu, údajně totiž bude „jediným velkým výrobcem FPGA s přístupem k této technologii“.

Již dříve Intel uhnal ke spolupráci menší firmy Tabula a Achronix Semiconductor (obě budou také vyrábět programovatelné čipy, nejde ovšem o „velké výrobce“, takže je možná případná exkluzivita ze 14 nm nevylučuje). V lednu se ale také objevily zprávy, že u Intelu (a zde už zřejmě půjde o slušné objemy) začne vyrábět také nikterak malé Cisco. O rozhovorech obou společností se však proslýchalo již na podzim.

FPGA značky Altera

Výroba čipů je drahá záležitost, množství peněz a času stojí zejména výzkum a vývoj výrobních procesů. I samotný provoz továren ale není nic levného. Intel si navíc dává záležet, aby byly jeho továrny na špici vývoje. Aby se investice do výrobních závodů vracely, musí být linky co nejvíce vytížené. Zde ale může nastat problém, pokud poptávka po čipech Intelu klesne, což nastalo v souvislosti s celkově nižšími prodeji PC v minulém roku. Krizi si sice slízlo spíše AMD (jehož tržní podíl klesl), i Intel však musel omezit výrobu, aby se mu na skladě nenahromadilo víc čipů, než lze prodat.

 

Firma si je očividně vědoma těchto rizik, spojených s vlastnictvím početných továren. Přilákat na své linky další firmy se proto pokouší již delší dobu. Intel si tak prakticky otevřel zakázkovou výrobu čipů, byť není určená pro všechny firmy. Intel již dal najevo, že si hodlá (logicky) vybírat takové zákazníky, kteří přímo nekonkurují jeho vlastním aktivitám. Pomohou totiž amortizovat náklady na provoz továren, aniž by firmě ohrožovaly tržby z jejího klíčového podnikání.

Logo společnosti Intel

CS24

Objevují se spekulace, že by Intel mohl coby velkého zákazníka ulovit Apple. Populární zařízení tohoto výrobce ovšem konkurují přístrojům, do nichž by mohl dodávat čipy Atom právě Intel. Tato spolupráce proto dle mého názoru není příliš pravděpodobná. Intel totiž preferuje model, kdy do finálního výrobku přispívá co nejvyšší hodnotou; ovšem pokud by jen vyráběl Applu již navržené procesory, potenciální tržby by i při velkém objemu zdaleka nebyly tak zajímavé. Apple má navíc prý ambici nahradit vlastní produkcí čipy od Intelu i ve svých noteboocích, což by rivalitu jen podpořilo.

Zdroje: Intel, Altera, The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?