Hlavní navigace

Intel ukázal „Continuum“ v telefonu za 100 dolarů. Kombinuje Atom, Android a Debian Linux

24. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší polovodičová firma světa si nechala u Foxconnu vyrobit prototyp telefonu s novým čipem Atom x3 „SoFIA“. Ten představila již před rokem, ale až nyní by se pomalu měl dostat do koncových zařízení. Slibuje skutečný desktop na mobilu. Jde o procesor architektury x86, takže z hlediska kompatibility je to ten nejlepší základ.

Intel ukázal vlastní variaci na Continuum
Intel ukázal vlastní variaci na Continuum (foto: WinFuture)

Prototyp Intelu sice nefunguje na systému Windows 10 Mobile, ale zvláštním způsobem spojuje Android 5.1 a Debian Linux. Na první pohled jde o běžný telefon, jenže po připojení k monitoru přes rozhraní MHL se systém přepne do desktopového režimu. Tam je možné spouštět dospělý Chrome, VLC, LibreOffice apod. V liště ale zůstávají androidí ovládací prvky a i na velkém displeji bude možné zobrazit plochu z telefonu. Objeví se jako další okno.

 

Samotný telefon má 5,5" HD displej, 1/2 GB RAM, 8/16 GB flash paměti a neměl by stát více než 100 dolarů. Zatím nemá dostatek výkonu, aby utáhl dva displeje najednou (v desktopovém režimu se mobil zhasne) a rozlišení je omezeno jen na 1280 × 720 px. Intel ale ukazuje, v čem tkví výhoda x86 oproti ARMu. Teď už může celou platformu pouze zdokonalit.

Zdroj: WinFuture

Byl pro vás článek přínosný?