Hlavní navigace

I Intel už má updaty mikrokódu zvyšující výkon. Aktualizací zlepší OC Cascade Lake-X

30. 11. 2019

Sdílet

U procesorů AMD Ryzen si už uživatelé asi zvykli, že platforma dostává po uvedení postupně aktualizace a opravy BIOSů desek nebo mikrokódu či firmwarového modulu AGESA a poněkud zvolna s nimi zraje, místo aby přišla v definitivním stavu hned na začátku. Ať už to je chtěné převzetí této metody (která asi generuje i nějakou mediální pozornost), nebo spíš shoda okolností, něco podobného teď bude u procesorů Intel. Přesněji v pondělí vydané platformy Cascade Lake-X, tedy procesorů řady Core i9-10000X pro platformu X299. Intel totiž oznámil vydání aktualizace mikrokódu, která u nich má vylepšovat výkon, či možná přesněji řečeno přetaktování.

Zprávu, že Intel chystá aktualizaci mikrokódu pro Cascade Lake-X, se nejprve rozšířila od MSI. nicméně potvrzená je i od Intelu. Ten na svém webu uvádí, že daná aktualizace mikrokódu již byla předána výrobcům desek, kteří tedy nyní chystají nové verze BIOSů pro desky platformy X299, v kterých bude začleněná. Podle MSI má tato aktualizace vylepšovat přetaktování, nebo alespoň není zmíněno, že by vylepšovala nějakým způsobem výkon obecně.

To maximize the overall performance, MSI will release BIOS updates for all the MSI X299 motherboards soon.

Popis Intelu uvádí, že aktualizace by se měla týkat funkce „přetaktování pomocí napětí“, které by se asi mělo zlepšit. V čem přesně, není z těchto minimálních informací moc jasné. Nabízelo by se, že se CPU s novým mikrokódem budou dát popohnat o něco výš (na vyšší takty a tím výkon). Ale teoreticky by mohlo jít o nějaké úpravy pro větší uživatelský komfort nebo širší možnosti manuálního nastavení CPU – které se striktně nebudou výkonu týkat (ovšem lepší možnosti nastavení mohou vést k vyšším dosaženým taktům). Uvidíme, až se budou tyto nové BIOSy dát otestovat.

Intel has released a microcode update to our motherboard partners for voltage-based overclocking functionality on our new Intel® Core™ X-series processors.

Asus: aktualizace začnou vycházet v polovině prosince

Plán vydat BIOSy pro desky platformu X299 založené na těchto OC zlepšujících mikrokódech pro CPU už ohlásilo zmíněné MSI a minimálně ještě Asus (ani z jeho webu se však zatím nedá zdá se dozvědět víc podrobností). Asus má však jinou zajímavou informaci, a to dobu, kdy se tyto aktualizace dají čekat. Pro první čtyři vybrané desky budou BIOSy vydané 13. prosince (decembra pro Slovensko). Pro zbylé desky bude následovat o něco později v druhé polovině měsíce. Mají vyjít někdy do 31. prosince.

CS24

Aktualizace mikrokodu pro Intel Cascade Lake X desky Asus Desky Asus, na které vyjde aktualizace mikrokódu pro Intel Cascade Lake-X a data vydání
Aktualizace mikrokodu pro Intel Cascade Lake X desky MSI Desky MSI, na které vyjde aktualizace mikrokódu pro Intel Cascade Lake-X

Pokud vás tedy platforma Cascade Lake-X a procesory jako Core i9-10900X nebo Core i9-10980XE zajímají právě z hlediska taktování, pak pro jejich posouzení počkejte až na dobu, kdy je bude možno otestovat s těmito aktualizacemi. Mimochodem, Intel uvádí, že se tato aktualizace týká specificky čtyř nových procesorů 10. generace, takže ona zlepšení se asi neprojeví u procesorů 7. a 9. generace Skylake-X, byť používají tytéž desky platformy X299.

Galerie: Core i9 řady X (Cascade Lake-X) a Intel Xeon W-2200

 

Byl pro vás článek přínosný?