Hlavní navigace

Standard zdrojů ATX12VO je oficiálně tady, ASRock uvádí první kompatibilní desku Z490

11. 5. 2020

Sdílet

Když Intel minulý týden uvedl procesory Comet Lake, vyšla s nimi také tisková zpráva týkající se další věci. S těmito procesory totiž přichází reálně na trh také technologie jednovětvových zdrojů ATX12VO, které zjednodušují ATX zdroje zavedením jediné 12V větve pro všechno, díky čemuž je hlavní konektor pro PC desky už jenom desetipinový a některé počítače nebudou potřebovat už nic jiného. Na trh teď spolu s procesory Comet Lake-S přišla první deska, která tento standard používá a podle Intelu tato technologie povede k větší efektivitě a nižší spotřebě počítačů, až se prosadí.  

Intel: ATX12VO sníží spotřebu PC v nízké zátěži a v klidu

Zatímco běžné zdroje ATX poskytují 3,3V, 5V a 12V větev napájení (a 5V standby napájení), ATX12VO vše sjednocuje na 12V větvi a standby napájení je také 12V. Toto má zejména jeden cíl: méně konverzí v ATX zdroji má docílit, že se méně elektřiny neúčinně ztratí. Zdroje mívají zejména pří práci na nízké zátěži špatnou efektivitu, což se násobí, pokud se taková nízká spotřeba navíc rozprostírá na tři různé větve. Tím, že ATX12VO všechno napájení sdruží na jedinou větev, bude konverze pracovat s o něco lepší účinností. Toto by snad mělo působit i přes to, že konverzi na 3,3V a 5V napětí pak musí být zajištěna na základní desce.

Přínos ATX12VO je tedy zejména pro nižší spotřeby při nízkém zatížení a nečinnosti, k čemuž se ale dá připočíst i spousta pracovních zátěží – psaní textů, často prohlížení internetu; při dekódování videa hardwarovým ASIC dekodérem ani přehrávání filmu nemusí příliš vytěžovat PC. Mimo hraní jsou tak obvykle desktopová PC ve fázi nízké zátěže velkou část svého běhu, toto snížení spotřeby by tak mohlo mít hmatatelné dopady na vašich účtech za elektřinu.

Úsporami je novinka motivována. Podle Intelu tento typ zdrojů pomůže splnit přísné budoucí normy spotřeby PC jako je CEC Title 20, Tier 2 (platná v Kalifornii a dalších amerických státech od roku 2021), EPA Energy Star v8 nebo norma Top Runner v Japonsku.

FSP500 30KB KitGuru2 FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO (Zdroj: KitGuru)

Standard ATX12VO bohužel není kompatibilní, takže se zdroji bude nutné vyměnit i základní desky. Zpočátku se asi bude používat hlavně u hotových PC velkých OEM výrobců. Zda se pak v budoucnosti rozšíří naplno a nahradí dnešní formu ATX zdrojů, zatím není jasné.

Podrobnosti o tom, jak ATX12VO zdroje a jejich kabeláž vypadají a co obnášejí, najdete v tomto článku, kde jsme se jim věnovali do detailu:

Tip: Intel chystá nový typ počítačových zdrojů nahrazující ATX: ATX12VO jen s 12V větví

První deska postavená pro zdroj typu ATX12VO

Spolu s Comet Lake vyšla první ne-OEM deska, která tento druh zdroje používá: ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Jde o desku s rozměrem ATX, ale místo klasického ATX konektoru má napájení 10pinovým hlavním konektorem ATX12VO. Kvůli přetaktování má ale i separátní osmipinový konektor pro procesor.

ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR 02 ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR (Zdroj: Intel)

Na pravé hraně můžete vidět, jak bude tento styl napájení vypadat. V horní části vedle slotů pro paměti je nejprve hlavní konektor (2 × 5 pinů) a vedle něj šestipin. To by měl být konektor „Extra Board Power“, jenž přidává další napájení pro různé komponenty desky, třeba sloty PCI Express (přestože hlavní desetipin může dodat až přes 200 W).

ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR 05 1 ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR 05 1

Nad ním pak můžete vidět dva menší čtverhrané čtyřpinové konektory, které se moc nepodobají ničemu, co se dnes používá. Toto jsou konektory vyvádějící 5V a 12V větev do speciálních kabelů, kterými se mohou napájet SATA disky. Ty nově bude krmit deska, nikoliv samotný zdroj. Toto přidává i určitou modularitu, takže i s nemodulárním ATX12VO bude možné tyto kabely nepřipojit, pokud SATA zařízení nepoužíváte. Kabely by zřejmě měly být součástí příslušenství k desce.

ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR 1600 Konektory ATX12VO na desce ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR: zleva doprava nejprve desetipinový hlavní konektor, dále (nepovinný) šestipinový Extra Board Power pro sloty PCI Express, USB, Thunderbolt a další součástky/rozhraní, poslední dva čtyřpinové konektory slouží pro připojení kabelů pro napájení SATA mechanik a disků (Foto: Intel)

Jak snadno se tato deska bude dát sehnat, to je otázka. ASRock uvádí, že nemusí být v prodeji globálně a je možné, že ač jde o desku retailového charakteru (tedy takovou, jakou si kupují samostavitelé PC), může ji ASRock mínit hlavně jako komponentu pro menší výrobce herních PC, než pro úplně volný prodej.

Galerie: Deska ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR a zdroje typu ATX12VO

Zdroje chystá FSP/Fortron, Corsair a další

Samozřejmě ji bud možné použít až v momentě, kdy se budou dát volně koupit také zdroje typu ATX12VO. Intel uvádí, že už spolupracuje s výrobci zdrojů na tom, aby pro podobné disky nějaké připravili. Mezi výrobci, kteří je mají na programu, je FSP Group (ta již předváděla jeden takový model na CES 2020), dále High Power, Channel Well Technology a také Corsair, který by (ale to snad i FSP) mohl uvést i nějaké pěkné nadšencům a hráčům vyhovující modely.

KL24

FSP500 30KB KitGuru1 FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO vystavovaný na CES 2020. Tento by byl asi určený pro OEM sestavy (Zdroj: KitGuru)

Specifikace zdrojů ATX12VO dává Intel k dispozici a snad by měly být zadarmo. Tyto zdroje a desky by tedy snad měly přestavovat otevřený standard (čili mělo by být možné je zakládat i na platformě AMD, ARM a tak podobně), ačkoliv autorem technologie je samotný polovodičový obr.

Zdroje: Intel, ASRock

Byl pro vás článek přínosný?