Hlavní navigace

Intel vydá highendová osmijádra Haswell-E dříve než plánoval, známe datum

15. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nemáte hluboko do kapsy a chcete v PC co nejvýkonnější CPU, možná už vyhlížíte příchod čipů Haswell-E, které do desktopu přinesou osm jader a navíc třeba ještě paměti DDR4 (o vlastnostech nové platformy jste si mohli počíst zde). Doposud se mělo za to, že Intel vydání těchto highendových procesorů plánuje na zářijové (septembrové) IDF 2014. Podle několika zdrojů bude ale vydání uspíšeno a koupit například osmijádrové Core i7-5960X si budete moci ještě o prázdninách.

Intel už zřejmě začal rozesílat testovací vzorky recenzentům, kteří zároveň museli podepsat NDA. Termín vypršení informačního embarga pak ovšem touto cestou zákonitě unikl na veřejnost. Oním dnem, kdy budou moci vyjít recenze a začít prodeje čipů, má být 29. srpen (august). Tuto informaci přinesl například web SweClockers, čínská VR-Zone či Hermitage Akihabara; to jsou obvykle spolehliví zpravodajové a informaci lze tedy považovat za dosti důvěryhodnou, i když pochopitelně stále není oficiálně potvrzena.

Spolu s procesory bude stejný den uvolněna také celá platforma LGA 2011-3 s čipsetem X99. Tento den by tedy měl být také termínem vypuštění patřičných základních desek a případně i některých pamětí DDR4, i když u těch není přímý důvod, aby byly svázány embargem Intelu.

 

Parametry procesorů Haswell-E již známe od jara (viz zde). Díky dostupnosti testovacích vzorků již nyní zpravodajské weby mohly uvést také takty turba, které doposud nebyly známé. Osmijádrové extrémní Core i7-5860X má údajně frekvenci turba 3,5 GHz (základ 3,0 GHz), spodní šestijádro Core i7-5820K se základním taktem 3,3 GHz jde turbem na 3,6 GHz a prostřední Core i7-5930K se základem 3,5 GHz pak v turbu zrychluje na 3,7 GHz. Hodnoty jsou to poněkud nižší, zejména ve srovnání s takovým Core i7-4790K, tak uvidíme, zda se potvrdí u finálních prodejních kusů a v oficiálních specifikacích.

Parametry procesorů Haswell-E (Zdroj: Coolaler)
Parametry procesorů Haswell-E (Zdroj: Coolaler)

CS24

Připomenu ještě, že prohlédnout jste si již mohli také chladič, který Intel pro tyto čip vyvinul; i když většina uživatelů asi sáhne po nějakém speciálnějším kousku.

Zdroje: CPU-World, VR-Zone, SweClockers, Hermitage Akihabara

Byl pro vás článek přínosný?