Hlavní navigace

Intel: výrobci desek zrušili možnost taktovat zamčená CPU Skylake dobrovolně

10. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bývaly doby, kdy taktování nebylo záležitostí „prémiových“ komponent a tak trochu „pokračováním konzumu jinými prostředky“, nýbrž regulérním způsobem, jak dostat za víc užitku za méně peněz. Tento duch na přelomu letoška krátce zavanul, když výrobci desek objevili trik, jak přimět k přetaktování standardní zamčené procesory Skylake. Ovšem už po několika týdnech tuto možnost zase pohřbili. Intel nyní k věci poskytl prohlášení, kterým v podstatě přiznává, že rychlý konec taktování zamčených CPU byl v podstatě jeho dílem, i když výrobci desek na něj údajně přistoupili „dobrovolně“.

Vyjádření, které Intel poskytl, je poměrně pozoruhodné; dostal ho od něho web PC World, když požádal o potvrzení informace, že Intel zamezí či už zamezil přetáčení procesorů mimo řadu „K“ pomocí aktualizace mikrokódu. Mluvčí Intelu jím potvrdil, že znefunkčnění metody, kterou výrobci desek použili, bylo skutečně provedeno na této úrovni:

Intel pravidelně vydává aktualizace pro své procesory a tyto aktualizace pak naši partneři dobrovolně začleňují do svých BIOSů. Aktuální verze, kterou jsme partnerům poskytli, mimo jiného obsahuje kód, který odpovídá našemu stanovisku, že nedoporučujeme přetaktovávat procesory, které k tomu nebyly navrženy. Intel také nedává záruku na používání procesorů mimo jejich specifikaci.

Dalo by se samozřejmě diskutovat o tom, zda jde skutečně jen o „stanovisko“ a ne o faktický zásah do fungování výrobku, když je tvrdě vynuceno se tomuto „názoru“ přizpůsobit. Taktéž je asi rozdíl mezi tím, něco „nedoporučovat“ a znemožněním této činnosti. Intel ale každopádně obnovuje status quo z listopadu, než se možnost přetočení zamčených CPU přes BCLK objevila; nedá se tedy říct, že by uživatelům bral něco, co jim původně dal či slíbil. Ale asi se shodneme, že pokud by tu šlo čistě jen o dobro uživatele, byla by lepší možnost nechat mu svobodu rozhodnout se v této věci sám.

           IDF 2015: Architektura procesorů Skylake
Snímek čipu Skylake (IDF 2015)

Nejzajímavějším detailem je asi zmínka o tom, že podle Intelu výrobci tuto aktualizace firmwaru, jež rozbila funkce, které předtím inzerovali, ale nyní musejí zase stáhnout, do BIOSů dávají zcela dobrovolně. Je otázka, zda nejde o dobrovolné rozhodnutí ve smyslu „nemusíte vyhovět, ale přijdete o tu a tu partnerskou výhodu“.

Je pravda, že situace, kdy by se kvůli funkci non-K taktování musely zcela uříznout aktualizace BIOSu daných desek na několik let jejich životního cyklu, je dosti těžko myslitelná. Ovšem to by výrobcům asi nebránilo mít někde stranou experimentální či beta BIOSy se starým mikrokódem. Ale třeba ASRock ze svého webu hned odstranil všechny BIOSy, v nichž funkce Sky OC pro taktování zamčených CPU byla. To jde poněkud dál, než co by obnášelo svobodné rozhodnutí přijmout aktualizaci od Intelu.

Slajd Intelu k přetaktování Skylake z doby vydání těchto CPU
Slajd Intelu k přetaktování Skylake z doby vydání těchto CPU

 

Moc softwaru nad hardwarem...

Každopádně zde ale máme doklad, že Intel toto prolomení své obchodní politiky neviděl rád a že zrušení těchto funkcí ze strany výrobců desek je důsledkem jednání z jeho strany. Je to při hlubším zamyšlení docela zvláštní, že se takováto hardwarová záležitost dá „ošetřit“ softwarově. V situaci, kdy se zamčenému CPU Skylake na čipsetu Z170 zvedl takt BCLK nad nějakých 103 MHz, původně procesor nebyl stabilní. Pak výrobci desek vydali aktualizaci, a nejednou takové přetaktování stabilní být mohlo. A po další aktualizaci již zase není. Doufám aspoň, že to má i nějaké technické opodstatnění a ta nestabilita není čistě arbitrární.

Zdroj: PC World

Byl pro vás článek přínosný?