Hlavní navigace

Intel Z77: USB 3.0 pozdě, ale pořádně

11. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je veřejným tajemstvím, že Z77, čipset zřejmě původně plánovaný k příležitosti vydání Ivy Bridge, toho oproti svému předchůdci Z68 zase tolik nového nepřináší. Hlavní změnou je integrace řadiče USB 3.0, se kterou Intel otálel poměrně dlouhou dobu – vždyť první řadiče byly na trhu už před více než dvěma lety! Není tedy divu, že téměř všechny desky vyjma těch úplně nejlevnějších nesou samostatný řadič, jejichž dodavateli jsou například NEC (Renesas), ASMedia, Fresco Logic nebo známá tchajwanská společnost VIA.

Integrovaný řadič v Z77 je ale ze všech nejlepší, budeme-li věřit testům, které provedl magazín The Tech Report. Ve srovnání byly zastoupeny samostatné řadiče VIA VL800, ASMedia ASM1042, NEC D720200F1 a čipsety Intel Z77 a AMD A75 (který, pokud jsou dva roky staré zprávy pravdivé, by měl používat řadič od NEC/Renesas). Následuje výběr několika grafů, na všechny výsledky se podívejte na The Tech Report.

VIA VL800 podávala konzistentně nekonzistentní výsledky při čtení velkého počtu různě velkých souborů. V několika průbězích testu dosahovala rychlost někdy až 160 MB/s, jindy ale blíž ke 40 MB/s. V CrystalDiskMarku se ale situace neopakovala a řadič VIA si vedl obstojně při čtení i zápisu.

NEC si vybral slabou chvilku při sekvenčním zápisu (tento problém potvrdil i CrystalDiskMark, i v sekvenčním čtení končil NEC poslední) a naopak zazářil ASMedia ASM1042, když zde jako v jednom ze dvou testů porazil integrovaný řadič v čipsetu Intel, byť jen o prsa korejské plavkyně.

Náhodné čtení malých souborů v CrystalDiskMarku je velmi vyrovnanou disciplínou, pouze AMD tentokrát skončilo na chvostu.

Typický výsledek několika testů: Intel si drží velký náskok, zbytek řadičů jede v pelotonu.

CS24

Co říci závěrem? Pokud potřebujete pracovat s výkonnými externími úložišti, které se připojují přes USB 3.0, základní deska s nejnovějším čipsetem Intelu by měla být vaší první volbou. Pro obyčejné flash klíčenky by alespoň na příštích pár let mělo dostatečně posloužit cokoliv s podporou nejnovějšího standardu.

Zdroj: The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?