Hlavní navigace

Internet a trafiky dále zabíjejí DVD půjčovny

5. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Kamenné video půjčovny už tolik netáhnou a v posledních letech je provozovatelé zavírají pod náporem levných trafikových DVD a internetu. Velké sítě se ruší, v Česku už funguje pouze okolo stovky klasických půjčoven, zatímco před třemi lety to bylo více než tisíc.

Upadající trend kamenných poboček je mj. důsledkem i posilujících internetových půjčoven. Třeba český Topfun zvýšil od začátku roku počet uživatelů z 29 000 na 40 000.

TopfunTopfun chystá novinky v den uvedení na DVD, zdroj: topfun.centrum.cz

To mě osobně překvapuje, protože tuzemské půjčovny mě svou nabídkou zatím příliš nepřesvědčily. Sice se zvýšeným pohodlím, ale za stejnou cenu dostanu oproti DVD horší kvalitu obrazu a zvuku, nehledě na omezení zvukových a titulkových stop. A novinky se do nabídek dostávají zoufale pomalu (pokud vůbec).

Podle Topfunu by se však situace mohla změnit. S novým investorem mají velké plány, oslovili americká filmová studia a výsledkem by mohly být online premiéry většího množství filmů v den vydání na DVD.

Takovému přístupu fandím, ale podobné sliby slýcháváme už od od prvních internetových půjčoven. A mnohé se od té doby nezměnilo…

Zdroj: Finanční noviny