Hlavní navigace

iPad 2 a iPhone 4: 3D obraz i bez speciálního displeje (video)

14. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na trh se pomalu dostávají telefony s autostereoskopickým displejem: ať už je to LG Optimus 3D, HTC EVO 3D nebo třeba nová konzole Nintendo 3DS. Jenže co když uděláte „fake-3D“ se současnými technologiemi?

Novým hitem je nyní video z laboratoří informatiky v Grenoblu. Jeremie Francone a Laurence Nigay totiž vytvořili aplikaci, která využívá přední kamery ke sledování obličeje. Vyhodnocením polohy pak natočí 3D objekt v reálném čase tak, že i plochý obraz dostane punc třetího rozměru. Ne tak jako u specializovaných displejů, ale zato levněji a jednodušeji.

" frameborder="0" height="311" width="500">

Inspirace prý přišla z podobného projektu, kde byl 3D obraz tvořen za pomoci ovladače WiiRemote (zde video). Obraz iPadu přitom využívá pouze přední kamery, nikoliv akcelerometru a gyroskopu, které by k vyhodnocení polohy šly také použít. Ale zatímco integrované senzory by počítaly s neměnnou pozicí hlavy, kamera by měla brát v úvahu také pohyb diváka.

Stejným způsobem dvojice vytvořila obraz také pro iPhone 4. To mimochodem není jediný způsob, Hasbro uvedlo speciální brýle, do kterých zasadíte telefon a pro každý obraz opravdu dostanete jiný obraz.

Zdroj: MacRumors

Byl pro vás článek přínosný?