Hlavní navigace

Írán popírá, že by chtěl odstavit Internet. Prý jde o západní propagandu

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Íránská vláda popírá, že by chtěla globální síť úplně odpojit. Reaguje tak na dnešní zprávu, která obletěla světová média včetně Cnews.cz [Írán se do půl roku definitivně odpojí od Internetu]. Původní informace zněla, že Írán postaví vlastní národní intranet, který až do srpna poběží vedle Internetu. Pak by ale celosvětová síť měla být odstřižena.

Íránet

Írán tvrdí, že původní zpráva je podvodná, nepodložená myšlenka vznikla na apríla a tamní ministr komunikací Reza Taghipour nikdy neřekl, že Internet nechá odpojit. Reakce je podle agentury AP dostupná na stránkách vlády ict.gov.ir, které jsou ovšem mimo Írán nedostupné.

Falešná zpráva je pouze západní propagandou vyvolanou nepřátelskými médii a stojí na nepodložených tvrzeních.

Přesto nadále platí, že „Peršané“ chtějí vytvořit uzavřený celostátní intranet, který by měl být plně dokončen v březnu 2013. Jen po reakci vlády není jasné, jestli Internet jednou skutečně odstaví, nebo ne.

Jak už víme, po technické stránce to není problém. Pokud by se vládě podařilo odstavit i páteřní spoje vedoucí do sousedních zemí, uživatelům by nepomohly ani šifrované VPN tunely nebo proxy servery, aby se mohli dostat k informacím ze světa. Hlavní nadějí jsou tak satelitní sítě.

 

CS24

I kdyby ale teheránské úřady Internet úplně nezrušily, stále je přístup k síti pečlivě hlídán a cenzurován. Na černých listinách jsou tisíce webů, občas v zemi jen tak odstaví protokol HTTPS, uměle zpomalují zahraniční spojení nebo při návštěvě internetové kavárny jsou uživatelé podrobeni bezpečnostní prověrce.

Zdroj: Associated Press

Byl pro vás článek přínosný?