Hlavní navigace

Írán se do půl roku definitivně odpojí od Internetu

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Írán zavede dosus nejdrastičtější cenzuru Internetu – úplně jej odstaví. V době rozmachu celosvětové sítě to zní neuvěřitelně, ale tamní vláda nechce mít s nulami a jedničkami mimo vlastní hranice nic společného. Už v březnu byl spuštěn národní internet, který ještě pět měsíců poběží současně s globální verzí. Pak bude definitivně odpojen.

Že to není technický problém, už loni ukázal Egypt.

Íránet

Íránet

Národní internet si představte jako velký firemní intranet. Má stejné funkce, ale je omezen na celý region, nikoliv jeden „barák“. Bez speciální brány nebude možné proniknout ven ani dovnitř. Uživatelé budou bez služeb Googlu, Microsoftu, Yahoo, Applu nebo třeba Wikipedie. Celá síť bude pod dozorem íránských úřadů. Pro dobro občanů samozřejmě. Takové síti můžeme říkat třeba íránet.

Dle World Internet Stats je Írán internetovou velmocí Blízkého východu.

Z přibližně 80 milionů obyvatel má k celosvětové síti přístup odhadem 36,5 milionů z nich. Tedy zatím.

První fází má být blokování služeb Googlu, Yahoo a Microsoftu s tím, že iránská vláda otevře vlastní poštovní služby a vyhledávač. Ostatní zahraniční weby mimo stávající černou listinu budou ještě nadále přístupné.

TipÍrán odstavil část internetu, blokuje protokol HTTPS

Už dnes jsou podmínky velmi přísné. Každý operátor musí být schválen ministerstvem komunikací a také ministerstvem kultury a islámu. Zároveň se zavazuje, že bude filtrovat webových obsah i e-maily, jinak poskytovatelům hrozí velké pokuty. Odhaduje se, že Írán už nechal zablokovat 15 000 webů, mezi nimi mj. porno, YouTube a sociální sítě. Postihováni jsou rovněž bloggeři, kteří si dovolí kritizovat tamní režim.

Do kavárny jen s občankou

Od ledna 2012 se také zpřísnila pravidla pro surfování v internetových kavárnách. Každý zákazník je registrován unikáním ID, musí uvést adresu, celé jméno a provozovatelé musí uchovávat čas a navštěvované adresy po dobu alespoň půl roku.

Globální internet podle íránské vlády podporuje zločin, ateismus a jiný nemorální obsah a je vážnou hrozbou pro islámské hodnoty. Vláda má také jistě strach, aby se neopakovalo loňské arabské jaro, které svrhlo několik podobných režimů i díky koordinaci protestantů pomocí internetu. S novým íránským monitorem a firewallem to asi nebude snadné. Země chce také potlačit proxy servery a jiné anonymizéry.

 

Zahraniční experti si myslí, že íránet je nebezpečným precendetem i pro další autoritativní režimy. Pokud uvidí, že národní síť funguje, mohou úplnou globální cenzuru zavést také v dalších zemích Asie a Afriky. Odstřižení internetu může mít velký ekonomický dopad. Ale také bezpečnostní. Těžko si představit, jak bude země řešit např. aktualizace softwaru. Ale bude vůbec bezpečnostních záplat potřeba, když iránet bude pod přísným dohledem a největší hrozbou je samotná vláda?

MMF24

Oživeno (19:55) – Íránská vláda podle agentury AP popírá, že by Internet měl být úplně odstaven. Další informace v bleskovce. Teď komu věřit více. 

Zdroj: IBT

Byl pro vás článek přínosný?