Hlavní navigace

Ivy Bridge-E možná bude už v září. Zprávy o odkladu byly zřejmě liché

1. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dle zpráv, které jsme vám tlumočili v březnu (marci), měla být nová generace highendových procesorů pro socket LGA 2011, tedy Ivy Bridge-E, odložená až na poslední kvartál tohoto roku, snad na měsíc listopad (november). Naštěstí to vypadá, že si s nimi Intel nakonec o něco pospíší. Dle serveru VR-Zone by totiž tyto procesory mohly jít na trh už v září (septembri).

Zdrojem této informace mají být nejmenovaní obchodní partneři Intelu. Firma jim údajně ještě nesdělila přesné datum, předběžně však stanovila vydání někam do období mezi prvním a osmadvacátým zářím (septembrom). Obvykle bych očekával, že půjde o konec měsíce (aby firma ještě stihla třetí čtvrtletí), dřívější zprávy o domnělém odkladu Ivy Bridge-E ale tvrdily, že šlo o čistě obchodní rozhodnutí. Intel je tedy nejspíše schopen nový highend vydat hned po prázdninách.

Procesor v socketu LGA 2011

Za dřívějším vydáním může být obava z toho, že by generace Ivy Bridge-E byla na trhu jen relativně krátkou dobu. Zatímco Sandy Bridge-E vydal Intel v listopadu (novembri) roku 2011, Ivy Bridge-E bude mít možná životnost mnohem kratší. Dle jistých zpráv by totiž následující generace, tedy Haswell-E, mohla přijít již rok po jeho uvedení. Tedy někdy na podzim 2014. Pokud je to pravda, bylo by pro Intel teď lepší vydat nové procesory co nejdříve (ovšem za předpokladu, že se mu 32nm modely stávající generace nenahromadily na skladě).

Co naopak zřejmě v pozadí dřívějšího vydání nových CPU pro socket LGA 2011 není, je nový highendový model řady FX, na kterém prý pracuje AMD. Extrémní osmijádro Centurion (či snad FX Centurion), by totiž nejspíš šlo na trh jen v omezeném množství, a navíc by mu zřejmě ani přetaktování na 5 GHz nepomohlo k dohnání (natož předehnání) stávajícího desktopového krále, tedy procesoru Intel Core i7-3970X.

 

KL24

Parametry nových šestijader (a jednoho čtyřjádra) jsme již rozebírali zde. Ivy Bridge-E přinese pokročilejší (22nm) výrobní proces, avšak jen malé zvýšení frekvencí. Něco výkonu navíc ovšem přidají i architektonická zlepšení zděděná z architektury Ivy Bridge. Pokud vás zajímá, jaký výkon lze zhruba čekat, model Core i7-4960X, který bude tvořit špičku nabídky, již prošel prvními neoficiálními benchmarky.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?