Hlavní navigace

Ivy Bridge: taktování jako za starých časů

30. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na platformě LGA 1155 pro procesory Intel Sandy Bridge fanouškům přetaktování pšenka nekvete. Je to tím, že Intel integroval generátor taktu pro procesor do čipsetu, čímž overclocking až na výjimky v podobě modelů s odemčeným násobičem znemožnil. Anonymní zdroj uvnitř Intelu, na který se odvolává server VR-Zone, opatrně přiznává, že to nebylo úplně šťastné rozhodnutí.

Blog jménem FlyingSuicide nyní přinesl informaci, že u generace Ivy Bridge (přesněji spíše u čipsetů čipsety řady 70) se Intel pokusil situaci napravit. Kvůli nutnosti zachovat zpětnou kompatibilitu se Sandy Bridge je ale výsledné řešení poněkud omezené. Zapomeňte na zcela libovolné nastavení frekvence FSB/QPI, jako tomu bylo za starých časů platforem LGA 775 nebo LGA 1156, a zalovte v paměti hlouběji, až někam k Pentiím III a Celeronům, které se taktovaly přehozením jumperu z pozice 100 na 133 MHz. Ano, tyhle staré časy nám připomene Ivy Bridge.

Pochopitelně ne doslova, jumpery vyšly z módy už dávno. Ale základní takt (BCLK) bude možno nastavovat pouze ve větších krocích a následně jemně doladit přibližně o 5 % nahoru či dolů. Základ bude, stejně jako u Sandy Bridge, 100 MHz, pravděpodobnými kandidáty na další kroky jsou 133 a 166 MHz, možná ještě s mezistupni na 116 a 150 MHz. Dobrou zprávou je, že přetaktování by na nových základních deskách mělo teoreticky fungovat i s procesory rodiny Sandy Bridge.

KL24

VR-Zone přidává ještě jeden střípek o chystaných 22nm procesorech od Intelu. Paměťový řadič prý bude oficiálně podporovat DDR3 moduly s taktem až 2133 MHz, které už byly standardizovány organizací JEDEC (Sandy Bridge umí jenom 1333 MHz). To umožní zvýšit teoretickou propustnost RAM až na 34 GB/s (v dual channelu), moduly ale budou mít latenci 12 – 13 cyklů.

Zdroj: FlyingSuicide, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?