Hlavní navigace

Ivy Bridge: TDP 95 W, ale spotřeba bude nižší

18. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma dny jsme přinesli zprávu, že navzdory dříve uniknuvším specifikacím uvádí Intel na krabicích nejnovějších Core i5/i7 řady 3000 alias Ivy Bridge hodnotu TDP jako 95 W. Server NordicHardware, který se o rozšíření zprávy zasloužil, se nyní k tématu vrací. Spotřeba Ivy Bridge údajně nepřekročí 77 wattů, jak uváděly starší zprávy. Důvod, proč se Intel rozhodl údaj na krabici přifouknout na 95 W, ačkoliv to jeho produkt prezentuje v horším světle, prý tedy nesouvisí s novými čipy.

A co tedy je tím pravým důvodem? O tom bohužel můžeme jen spekulovat. NordicHardware nabízí hypotézu, že by si tak Intel mohl nechávat zadní vrátka, aby mohl v budoucnu vydat výkonnější a žravější čipy pro platformu LGA 1155 – ať už výše taktovaná čtyřjádra, nebo dokonce šestijádra (byť to nezní příliš pravděpodobně). Takové produkty by se pak mohly vtěsnat do stejné „TDP obálky“, tedy 95 W.

S tím souvisí další věc: pokud Intel vydá procesory, které budou mít reálnou spotřebu až 95 wattů, potřebuje základní desky, jejichž napájecí obvody tento příkon dokážou zajistit. A pokud by Ivy Bridge mělo TDP jen 77 W, výrobci desek by mohli mít svrbění osadit slabší napájecí obvody. Vznikaly by tak zmatky, který model je a není kompatibilní se starším Sandy Bridge a hypotetickým žravějším Ivy Bridge a i tomu se možná Intel chtěl vyhnout.

CS24

Všechno je tedy v pořádku? Nejspíše ano. Počkejme ale na testy nových procesorů ve finální revizi. Dá-li se věřit nepotvrzeným informacím, pak bychom se mohli dočkat už příští týden.

Zdroj: NordicHardware

Byl pro vás článek přínosný?