Hlavní navigace

Šéf Alibaby Jack Ma překvapil: vstoupil do komunistické strany

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jack Ma, zakladatel nejhodnotnější čínské firmy Alibaba, se stal členem Komunistické strany Číny. Čínský státní deník People's Daily nyní jeho členství potvrdil, ale je možné, že Ma byl ve straně už dříve. Tuhle otázku si už dříve pokládalo mnoho analytiků, ale dostupné zdroje hovořily o tom, že nebyl. Alibaba je největší světové online tržiště a patří mezi deset nejhodnotnějších společností na světě. Volba právě tohoto názvu firmy teď dává mnohem větší smysl.

Komunistická strana Číny k příležitosti oslav 40 let od hospodářské reformy uctí 100 lidí, mezi kterými jsou právě Jack Ma či šéf Baidu Robin Li. Jack Ma je současně nejbohatším Číňanem s majetkem v hodnotě 38,4 miliard dolarů. Pro srovnání: má asi třikrát víc než Petr Kellner a dvanáctkrát víc než Babiš. Podle loňských statistik je někde mezi Stevem Ballmerem a Michaelem Dellem.

Čínští komunisté se snaží mít vliv ve všech oblastech společnosti a takto velká firma bez komunistického vedení by byla špatným signálem. Navíc jak velké čínské firmy bohatnou a jsou čím dál větší, mohly by chtít být více nezávislé.

CS24

Samozřejmě v Číně od reforem v roce 1978 funguje něco, co se spíše než komunismu podobá státnímu kapitalismu s rudou tváří. Jack Ma ovšem chystá příští rok předat vedení firmy současnému CEO Danielu Zhangovi. Na druhé straně světa jiní kvůli politice utíkají, například zakladatel služeb Vkontakte a Telegram Pavel Durov z Ruska.

„Vidíme zde stále těsnější vztahy mezi předními čínskými internetovými společnostmi a čínskou vládou, protože vláda je považuje za jeden z nejúčinnějších způsobů realizace svých politických iniciativ“ uvedl Mark Natkin, výkonný ředitel pobočky Marbridge Consulting v Pekingu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.