Hlavní navigace

Smartphone jako zdroj nákazy. Jak dlouho přežije koronavirus na těle telefonu?

14. 3. 2020

Sdílet

Ruce si možná před sáhnutím na obličej umyjete, ale na smartphonu může koronavirus (stejně jako jiné viry a bakterie) přežít dlouho. Záleží při tom i na materiálu, ze kterého je telefon a pouzdro vyrobené. Přes aerosoly se sice virus snadno šíří, ale nemá v něm tak dlouhou životnost (3 hodiny), jako na površích předmětů (řádově dny).

Smartphone máme v ruce téměř pořád, nabízí se tedy otázka, jak často jej dezinfikovat. Podle výzkumu zveřejněném v The New England Journal of Medicine jsou největším problémem plastové materiály. Na nich se koronavirus udrží až 5 dní. A pokud máte telefon ve stylovém dřevěném pouzdře, jste na tom jen o den lépe. Sklo, keramika a standardní kovové povrchy poskytnou viru útočiště na dva až tři dny, polypropylen na 16 hodin. Nejlépe je na tom hliník, ze kterého koronavirus zmizí během dvou až osmi hodin, tedy v podstatě přes noc. Pokud byste měli telefon z mědi, byl by jeho povrch „čistý“ ještě dříve.

  • hliník: 2 až 8 hodin
  • latex: méně než 8 hodin
  • ocel: 13 hodin
  • polypropylen: 16 hodin
  • sklo, běžné kovy, keramika: 2 až 3 dny
  • dřevo: do 4 dnů
  • plasty: do 5 dnů

Teoreticky tak může být o něco bezpečnější, pokud máte smartphone s hliníkovým tělem a bez plastové fólie na skle. Ale i tak se doporučuje na telefon nesahat bez předchozí desinfekce rukou a nepůjčovat jej ostatním lidem.

Jak čistit smartphone?

Honor dnes zaslal zprávu o tom, jak správně mobil čistit. Podle studií se ho denně dotkneme až 2600×, zatímco obličeje 550×. Před samotnou očistou je dobré telefon vypnout, aby nedošlo k nežádoucímu ovládání přes dotykový displej,  a také si nejdříve umýt své ruce. Samozřejmě z něj předem sundejte kryt.

Na objednání čistícího zařízení na bázi UV záření je zřejmě pozdě, ale takový přístroj by byl nejlepší volbou.

PhoneSoap 3 PhoneSoap 3, zařízení na UV čistění smartphonu

Telefon je dobré čistit látkami na bázi alkoholu (např. isopropyl). Podle typu může být vhodné jej zředit vodou tak, aby výsledný roztok měl zhruba 70 % alkoholu. Ten nedávejte rovnou na tělo přístroje, ale naneste jej nejprve na hadřík z mikrovlákna. Nezapoměňte umýt i kryt, pokud jej používáte.

CS24

Pokud máte vlhčené dezinfekční ubrousky, mohou fungovat i ty. Ale běžné vlhčené ubrousky např. pro děti na očistu zřejmě stačit nebudou. Apple dříve doporučoval čištění pouze pomocí suchého hadříku, nyní informaci na svém webu změnil a dezinfekční ubrousky jsou již v pořádku i pro iPhony (ani nemusí mít logo nakouslého jablka). Přehnané čištění ale nemusí některým materiálům prospívat, což je aktuálně podružným problémem.

zdroj: phonearena.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.