Hlavní navigace

Jak demotivovat vlastní inženýry? Galaxy S IV bude mít procesor od Qualcommu

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejský Samsung je vskutku gigantická firma: jako jedna z mála si například může dovolit vyvíjet vlastní procesory (přesněji řečeno SoC) Exynos pro své mobilní telefony, doposud také udržoval vlastní operační systém Bada. Při příležitosti konání MWC 2013 ale unikly do éteru zatím nepotvrzené zprávy, že nová vlajková loď Samsungu mezi chytrými telefony, čtvrtá generace Galaxy S, bude vybavena procesorem Snapdragon 600 od Qualcommu (APQ 8064T).

Ještě před pár týdny jsme přitom považovali za jisté, že Galaxy S IV dostane do vínku čip Exynos 5 Octa. Napadá nás jediné vysvětlení, proč by Samsung sáhl po cizím produktu – výroba Exynosu 5 Octa je zřejmě zatím v přípravných fázích a vydání v březnu, o kterém se spekuluje, by s ním Samsung nestihl.

 

X-bit labs soudí, že Snapdragon 600 se čtyřmi jádry Krait 300 na 1,9 GHz a GPU Adreno 320 je nejvýkonnějším čipem, který je na trhu momentálně dostupný, a proto volba Samsungu logicky padla na něj. Lépe by se v Galaxy S IV vyjímal Snapdragon 800, který nabídne nová jádra Krait 400, výkonnější grafický akcelerátor Adreno 330 a integrovaný modem pro LTE… jenže ten ještě také není dostupný. Sluší se dodat, že to není poprvé, co Samsung u řady Galaxy sáhl po cizích procesorech. Snapdragon od Qualcommu tikal již v Galaxy S Plus z roku 2011.

Samsung Galaxy SIII

KL24

Už nějakou dobu se ví, že Galaxy S IV bude vybaven Full HD displejem s úhlopříčkou 4,99". Navzdory předpokladům to ale nebude Super AMOLED+, nýbrž klasické LCD s podsvícením SoLux. Samsung si oba typy displejů umí vyrábět sám, továrna na AMOLED má ale údajně s Full HD displeji problémy. Obrazovka nového Galaxy S by tak mohla být podobná, jako 4,7" Super LCD3 na HTC One; ten mimochodem používá též Snapdragon 600, pouze níže taktovaný (1,7 GHz). A možná je to jeden z důvodů, proč Samsung nechce čekat na vyřešení problémů s výrobou displejů a vlastních procesorů a raději jde „es čtyřku“ dostat na trh co nejdříve.

Zdroj: SamMobile

Byl pro vás článek přínosný?