Hlavní navigace

Jak na otočení obrazovky PC? Těmito snadnými kroky vrátíte vše do původního stavu

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Podařilo se vám někdy nechtěným pomačkáním klávesnice otočit obrazovku vašeho počítače nebo notebooku na bok, nebo vzhůru nohama? Nebo vám to někdo udělal jako legraci, když jste si nezamknuli počítač? Ať už se stalo cokoliv, vše můžete vrátit do původního stavu pomocí našeho jednoduchého návodu.

Otočení obrazovky v nastavení Windows 10/11

Pravděpodobně nejjednodušší možností pro otočení obrazovky je vstoupit do nastavení Windows a v patřičném systémovém nastavení vše vrátit do původního stavu:

  1. otevřete Nastavení a vyberte kategorii Systém,

  2. následně vyberte pole Obrazovka, zkontrolujte označení monitoru a v kolonce Orientace obrazovky zvolte některou z výše dostupných možností,

  3. pokud máte obrazovku na bok nebo jakkoliv jinak, než jste zvyklí, výběrem Na šířku vrátíte obrazovku do původního stavu.


Otočení obrazovky zvládnete snadno v nastavení Windows

Otočení obrazovky zvládnete snadno v nastavení Windows

Autor: Cnews

Stejných výsledků docílíte také v ovládacím panelu vaší grafické karty NVIDIA (neplést s NVIDIA GeForce Experience). Po jeho otevření stačí rozbalit kategorii Monitor, následně Otočit monitor a vybrat požadovanou orientaci.

Otočení obrazovky v ovládacím panelu NVIDIA

Otočení obrazovky v ovládacím panelu NVIDIA

Autor: Cnews

Jak otočit obrazovku pomocí klávesových zkratek

Existuje pro otočení obrazovky klávesová zkratka? Odpověď zní ANO, avšak v tomto případě je potřeba mít počítač nebo notebook s procesorem Intel, který navíc disponuje integrovanou grafickou kartou.

MMF24

S ostatními grafickými kartami (AMD, NVIDIA) vám tyto zkratky zpravidla fungovat nebudou. Zároveň je potřeba mít na počítači nainstalovaný software Ovládací centrum grafiky Intel.

Klávesové zkratky pro otočení obrazovky:

  • CTRL + ALT + šipka nahoru = otočení na šířku (standardní pozice)

  • CTRL + ALT + šipka doprava = otočení na výšku

  • CTRL + ALT + šipka dolů = otočení na šířku s překlopením

  • CTRL + ALT + šipka doleva = otočení na výšku s překlopením

Pokud se po stisknutí některé z klávesových zkratek nic neděje, může se stát, že jiný program překrývá tyto konkrétní zkratky. Překontrolujte v ostatních programech klávesové zkratky, případně si v ovládacím centru grafiky Intel nastavte vlastní zkratky.

Nastavení zkratek v ovládacím centru Intel grafiky

Nastavení zkratek v ovládacím centru Intel grafiky

Autor: Cnews

Byl pro vás článek přínosný?