Hlavní navigace

Jak na přehrávání pomocí AirPlay bez Apple TV (tipy a triky)

19. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Protokol AirPlay uvedl Steve Jobs v září 2010 při představení nových iPodů. Se streamováním zvuku začal Apple o sedm let dřív s AirTunes, až po přejmenování se však dostalo i na bezdrátové přehrávání obrazu. Pokud se řekne AirPlay, každý si pravděpodobně vybaví Apple TV jako centrální prvek. Tato miniaturní krabička zas tak důležitá není, jde nahradit i stroji bez nakousnutého jablka. Rozhodl jsem se proto pro sepsání několika tipů, jak lze AirPlay využít.

V článku se budu zabývat čistě stramováním obrazu, zvuk je možné přehrát na mnoha reproduktorech, které AirPlay nativně podporují (JBL, Bowers & Wilkins, BeoPlay, Logitech) nebo které jsou připojeny k počítači s nainstalovaným AirPlay serverem.

Nejjednodušší cestou je Apple TV

Nejjednodušší a nejpohodlnější používání mohou samozřejmě využívat uživatelé jablečného ekosystému. Pokud vám na stole leží Mac a v kapse máte iPhone, pak je Apple TV celkem logickým nákupem. Některé však můžou od nákupu odradit značně omezené možnosti použití u nás. Zatímco v USA si uživatelé dopřávají Netflixu, Pandory, speciálních aplikací pro NHL či NBL, u nás se musíme spokojit s několika filmy v češtině (z nichž většina je animovaných) a možností nákupu anglických filmů. Proto mnohdy slouží Apple TV jen jako klient pro AirPlay, prostřednictvím kterého je na obrazovku televize stremován obsah.

 Apple TV (3. gen.) Apple TV (3. gen.) Apple TV (3. gen.) Výběr zařízení pro AirPlay na iPhonuNejjednodušší cestou je pořízení Apple TV

I když následující metody umožňuj přehrávání videa i zvuku, originální řešení od Applu má přeci jen několik výhod, které alternativní metody neumožňují. První z nich je možnost zrcadlení displeje iOS zařízení nebo pracovní plochy na Macu. To je využíváno pro hraní her na televizi. Máte-li iPhone 4S či 5, poslední generaci iPodu Touch nebo iPad s Retinou snadno jej v kombinaci s Apple TV přeměníte na herní konzoli. Stačí zapnout zrcadlení a spustit hru, která tento režim umožňuje. Skvělými příklady jsou Real Racing 2 nebo poslední dva díly Modern Combat (3 a 4). U většiny her jsou v režimu AirPlay na displeji iOS zařízení zobrazeny pouze ovládací prvky (tlačítka pro pohyb, virtuální volant, počet zbývajících nábojů) a hlavní obraz se streamuje pouze na velkou obrazovku. Především v případě virtuálních závodů je takového hraní mnohem pohodlnější než na malém displeji telefonu. U akčních FPS je potřeba delší trénink, především si zvyknout na ovládací prvky, které pod prsty necítíte a ani se na ně nedíváte.

Modern Combat 3
Modern Combat 3

HTPC, XBMC, Boxee

Nejeden pokročilejší uživatel má místo HD přehrávače připojen k televizi malý multimediální počítač. Aby na obrazovku dostal obraz iPadu nebo iPhonu musí připojit HDMI kabel, který jej limituje v pohybu a pohodlnosti ovládání. I proto začaly vznikat projekty, které tento problém vyřešili díky AirPlay. Nejznámějším a pravděpodobně nejfunkčnějším programem je AirServer. Pokud si jej nainstalujete na HTPC s Windows, bude na něj možné streamovat obraz stejně jako by byla k televizi připojena Apple TV. Stejně jako poslední generace ATV umí Full HD rozlišení a jako jediný server pro AirPlay umí i zrcadlení. Navíc si poradí i s hybridním režimem her a oproti ATV je tedy nedostatků jen málo. Zrcadlit můžete kromě displejů iOS zařízení i plochu z OS X. Za AirServer si však budete muset zaplatit. Standardní licence, kterou je možné použít pro instalaci až na pět strojů s Windows nebo OS X vás přijde na 14,99 USD. Studenti si mohou dopřát za 11,99 USD licenci pro tři stroje. Dostupná je i týdenní zkušební verze zdarma.

AirServer umí i landscape režim
AirServer umí i landscape režim

 Zrcadlení z iPhonu 5 na obrazovku PCNastavení AirServeru

Pokud nechcete investovat, existuje i několik bezplatných nástrojů. Z těch známých je to především multimediální prostředí XBMC, které je na HTPC velice časté. Umí přehrávat streamované video z iOS i OS X a stejně tak zvuk. Neumí však zrcadlení a neužijete si hry na velké obrazovce. Existuje několik dalších nástrojů, z nichž pouze hrstka zvládne to, co XBMC - tedy běžné přehrání videa. Pokud to však myslíte s AirPlay bez Apple TV vážně, 15 USD (asi 280 Kč) za AirServer není zas takovou investicí.

Pokud se řadíte mezi zastánce jednoduchých multimediálních krabiček, které neběží na dospělých systémech, i zde najdete modely, jež si s AirPlay poradí. Díky svému původu se tím může pochlubit oblíbený Boxee Box od D-Linku. Jeho prostředí Boxee, které ještě nedávno bylo dostupné jako open-source, vychází z XBMC a s AirPlay si poradí stejně jako jeho předchůdce. Přehrajete tedy video, zvuk, avšak bez zrcadlení.

AirPlay je možné využít i s Boxeee Boxem
AirPlay je možné využít i s Boxeee Boxem

Největší zvrhlost na konec – jde to i bez jablka

Ať už obraz či zvuk přijímáte na Apple TV, v prostředí XBMC či aplikaci AirServer, s největší pravděpodobností bude jako zdroj sloužit zařízení s iOS. Méně časté pak bude přehrávání z Maců. Kupodivu se však nemusíte omezovat pouze na jablečná zařízení, AirPlay si můžete zprovoznit i na počítači s Windows. Proč? Třeba jako náhradu za ne zrovna pohodlné používání DLNA. Není třeba nastavovat žádný DLNA server ani jej vyhledávat na připojených přehrávačích.

Nejpovedenější aplikací, která si s tímto poradí je AirParrot. Jedná se o zrcadlení pracovní plochy či okna aplikace z Windows i OS X (což je po příchodu AirPlay s OS X 10.7 Lion na Macy bezpředmětné) s možností Fullscreenu. Alternativně pak můžete použít i rozšíření plochy jako u běžného projektoru. Z Windows tak můžete přehrávat video na Apple TV, popřípadě i pomocí jednoho z předchozích způsobů. 

AirParrot je možné použít na Macu i ve Windows
AirParrot je možné použít na Macu i ve Windows

KL24

A pro ty nejzvrhlejší existuje i aplikace pro Android s názvem AppleTV AirPlay. Ta umí do Apple TV přehrávat obraz z Androidích telefonů. Protože však není možné tuto funkci zapracovat přímo do systému, budete se muset spokojit s jen několika zdroji vidí a hudby. Mezi nimi najdete třeba Youtube, nebo Flickr pro prohlížení obrázků.

 AppleTV AirPlay pro Android AppleTV AirPlay pro Android

Hráli jste již Kingdom Come: Deliverance?

Byl pro vás článek přínosný?