Hlavní navigace

Jak na uživatelské profily v Google Chrome

15. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sdílení počítače je věc ožehavá, alespoň v otázce soukromí. Windows sice odjakživa podporují více uživatelských účtů, typicky však méně znalí lidé sdílí jeden účet. A pak se hádají o to, jaký obrázek na pozadí mají nastavit, případně jaké téma zvolit. Plocha je plná hromady ikon, které toho druhého vůbec nezajímají, prohlížeč přetéká záložkami. Přinejmenším poslední jmenovaný problém snadno vyřešíte, pokud používáte Chrome.

Ten napošestnácté přináší tradičně minimum novinek, ta hlavní je nicméně velmi zásadní. Žádný jiný prohlížeč s podobnou elegancí nevyřešil situaci mezi několika rozhádanými uživateli společného počítače. My se podíváme, jak funkce využít. Hodí se taktéž při používání více účtů u Googlu. Další způsoby využijí jistě najdete sami.

Účet pro každého zvlášť

Bohužel možnost vytvořit další uživatelské profily není nijak propagována, což ji opět odsuzuje k tomu, aby byla přehlížena. Pokud využíváte režim privátního prohlížení (ve Chrome vyskytuje jako Anonymní okno), tak máte poměrně jasnou představu o tom, jak profily fungují. Například je lze používat souběžně. Jenže co se stane v anonymním okně, bude po jeho zavření zapomenuto, zatímco ve vašem profilu se naopak všechno ukládá.

Vytvořit nový profil zvládne každý, nejdřív zavítejte do Možností.

V sekci Osobní údaje najděte položku Uživatelé. Jediným klepnutím na tlačítko Přidat uživatele máte vystaráno!

Nový uživatel se okamžitě přidá ke stávajícímu. Druhý profil se vyznačuje tím, že se zpravidla nazývá Fotbal. Jeho jménu zdatně sekunduje avatar v podobě fotbalového míče.

Když máte vybrán některý z profilů, můžete jej příslušným tlačítkem okamžitě smazat. V tom případě se vás program naštěstí zeptá, jestli si přejete skutečně pokračovat.

Přizpůsobení profilu

Také v profily od sebe odlišují obrázkem v záhlaví okna, podobně jako v režimu privátního prohlížení. Na rozdíl od detektiva s kloboukem si svůj profil můžete libovolně upravit.

Prozatím si bohužel nelze vybrat vlastní obrázek, musíte se spokojit s tím, co nám dal Google k dispozici.

Mezi uživatelskými účty se přepíná klepnutím na avatara. Brzy vám dojde, že je to až příliš snadné. Profil nechrání žádné heslo, takže své soukromí touto cestou moc dobře neochráníte. Musí věřit svému kolegovi, že vám do soukromých věcí nepoleze, v opačném případě na tuto funkci zapomeňte a zajistěte si vlastní účet ve Windows, který zahradíte heslem. Uvidíme, možná Google časem ochranu heslem povolí. Spíše ale ne, protože nehodlá nahrazovat funkce operačního systému, které pak zbytečně leží ladem.

Vzhledem k tomu, že lze všechny vytvořené profily používat souběžně, na hlavním panelu každý z nich representuje přiřazený avatar.

Synchronizace uživatelských dat

Výše popsané profily existují pouze lokálně, vy však máte možnost je propojit v účtem u Googlu. Výhodou je především synchronizace uživatelských dat mezi jednotlivými instalacemi prohlížeče. Vyplnit přihlašovací údaje se vyplatí, i kdybyste chtěli svá data jen a pouze zálohovat. Nutno podotknout, že Google si se zálohováním a synchronizací hodně vyhrál, standardně uchrání hesla a záložky, méně běžně pak dokonce i rozšíření.

Synchronizaci zapnete ve stejné sekci, tedy v Osobních údajích. V češtině hledejte položku Přihlásit se do systému Chrome. (Zkratka se nachází v hlavní nabídce.) Když na ne zrovna vhodně pojmenované tlačítko klepnete, vyskočí políčka pro vyplnění přihlašovacích údajů.

Nemusíte se ani zabývat ničím dalším a můžete rovnou nechat na server ukládat vše. Lze si ale samozřejmě vybrat, které konkrétní data půjdou ven z vašeho počítače. Jako bonus zde dostanete příležitost ochránit je speciálním heslem – jinak se zabezpečují heslem k účtu Google.

KL24

A stačí zase dvě klepnutí a propojení s účtem zrušíte. Uživatelská data se ale budou nacházet pouze na místním úložišti, takže v případě havárie je můžete nenávratně ztratit.

Byl pro vás článek přínosný?