Hlavní navigace

Jak napsat přehlasované U na klávesnici

Sdílet

Zdroj: cnews.cz
V českém jazyce písmeno přehlasované U moc nevyužijeme. V cizích jazycích, a především pak v německém, můžete na toto písmeno narazit naopak velmi často. Pokud tedy pracujete s německým textem, je dobré vědět, jak napsat na klávesnici písmeno ü nebo jak jej zapsat pomocí ASCII kódu.

Zápis přehlasovaného U nejsnadnějším způsobem

Nejsnazší možnost pro zápis ü je kombinace dvou kláves na klávesnici. Vlevo od Enteru vyhledejte klávesu ¨ a stiskněte ji. Nelekejte se žádné reakce a následně stiskněte klávesu U. Výsledkem bude přehlasované Ü.

stisk klávesy ¨ a poté klávesy U

Jak napsat přehlasované U na klávesnici Jak napsat přehlasované U na klávesnici (zdroj: cnews.cz)

Tento postup lze aplikovat i na ostatní samohlásky, pokud chcete v textu použít jejich přehlasovanou formu. Stejným způsobem tak můžete napsat přehlasované Ä, Ë, Ï, Ÿ nebo Ö.

Jak se píše přehlasované U pomocí ASCII kódu

Ü můžete napsat i alternativním způsobem za pomoci ASCII kódu. Stačí stisknout a držet levý Alt a poté na numerickém bloku napsat číslo 0252.

levý Alt + 0252

Jak se píše přehlasované U pomocí ASCII kódu Jak se píše přehlasované U pomocí ASCII kódu (zdroj: cnews.cz)

V případě, že chcete napsat velké přehlasované U, můžete před kombinací levého Altu + 0252 stisknout klávesu Caps, nebo napsat přímo velké Ü pomocí kombinace levého Altu + 0220

levý Alt + 0220

KL24

Jak napsat velké přehlasované U pomocí ASCII kódu Jak napsat velké přehlasované U pomocí ASCII kódu (zdroj: cnews.cz)

Jak napsat přehláskované U v na HTML a Unicode

V určitých případech (zejména při programování nebo tvorbě webu) se vám bude hodit znalost zápisu přehlasovaného U za pomoci HTML nebo unicode. V tabulce níže naleznete všechny možnosti zápisu.

malé ü velké Ü
HTML (bez tečky) ü ; Ü ;
Unicode U+000FC U+000DC

 

Byl pro vás článek přínosný?