Hlavní navigace

Jak opravit chybu „zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. (kód 43)“?

12. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: answers.microsoft.com
Při práci s počítačem občas nastanou chvíle, kdy se něco nepovede a nastane chyba buď ze strany uživatele, nebo ze strany počítače. V takovém případě vás systém upozorní na chybu, podle které se můžete pokusit dohledat, co se pokazilo a jak to napravit. Dnes si ukážeme, jaké příčiny stojí za chybou s označením 43 a jak ji opravit.

Význam chyby „zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. (kód 43) usb“

Příčin této chyby může být více. Velmi často se tato chybová hláška objeví v momentě, kdy správce zařízení v systému Windows zastaví určité hardwarové zařízení, protože zaznamenal chybu.

V praxi to může znamenat například hardwarový problém dané komponenty, kdy určitým způsobem došlo k její chybě a následné nestabilitě v systému. Další možností může být nespecifikovatelná chyba ovladače, který se stará o správnou komunikaci mezi zařízeními. Důsledkem toho nedokázal Windows zařízení správně rozpoznat.

Většinou se však setkáte pouze s obecně popsanou chybou. Podrobnější informace o chybě můžete najít ve správci zařízení v podrobnostech daného zařízení. Chyba 43 se obvykle týká grafických karet a připojených USB zařízení (tiskárny, připojená myš přes USB atd.).

Kde najít podrobnější informace o chybě 43 Kde najít podrobnější informace o chybě 43 (zdroj: cnews.cz)

Možnosti, jak opravit chybu (kód 43)

Bohužel neexistuje přesný postup, jak postupovat při zobrazení chybové hlášky „zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. kód 43 usb“, proto postupujte podle standardních kroků typických při řešení problémů s počítačem:

Restartujte nebo vypněte počítač

Chyba 43 může být způsobena krátkodobým selháním hardwaru nebo ovladače a pro její odstranění může stačit pouze restartovat počítač.

Případně můžete vyzkoušet vypnout počítač, odpojit od zdroje napájení a počkat pár minut (kvůli úplnému vybití kondenzátorů na zdroji) a poté jej opětovně spustit.

Zkontrolujte správné zasunutí grafické karty v základní desce

V případě grafické karty můžete zkontrolovat, zda je správně usazena do základní desky a zdali je napájení grafické karty plně zasunuto.

Zkuste problém vyřešit průvodcem odstraňování potíží

Při zobrazení chybové hlášky klepněte na průvodce odstraňováním potíží a zkuste pomocí něj odstranit závadu.

Aktualizujte ovladače zařízení

Může se stát, že aktuální ovladače pro zařízení s chybou jsou natolik staré, že je Windows vyhodnotil jako chybové. V tom případě přes oficiální stránky stáhněte aktuální ovladače a nainstalujte je.

Ve správci zařízení zakažte a povolte zařízení

Další možností, jak se zbavit chyby kód 43, je v okně správce zařízení zakázat určité zařízení a poté jej znovu povolit. Tím dáte operačnímu systému možnost znovu nakonfigurovat zařízení ke spokojenosti obou stran.

Zkuste aktualizovat BIOS

Tento krok doporučujeme pouze lidem, kteří jsou v BIOSu jako doma a vědí, co dělají. Nesprávná manipulace s BIOSem může vašemu počítači více uškodit než pomoci. Návod, jak se dostat do BIOSu, naleznete v jednom z našich předešlých článků.

V některých situacích může být BIOS natolik zastaralý, že nedokáže správně spolupracovat s konkrétním zařízením. Aktualizací BIOSu můžete tuto chybu napravit.

MMF24

Vyzkoušejte jiný port nebo vyměňte datový kabel

Pokud vám vyskakuje chybová hláška 43 u USB zařízení, vyzkoušejte jiný USB port. Je možné, že stávající port nedokáže dodávat dostatečné množství energie pro bezchybný provoz zařízení.

To samé platí i u grafické karty. Pokud máte možnost, vyzkoušejte napájet grafickou kartu jiným PC zdrojem.

Byl pro vás článek přínosný?