Hlavní navigace

Jak smazat účet na WhatsApp?

Sdílet

Zdroj: Freepik

Společnost WhatsApp udělala nedávno velký přešlap a nyní čelí hromadné kritice z řad uživatelů i významných osobností. Od 8. února měly vstoupit v platnost nové podmínky používání, které ve zkratce hovoří o tom, že společnost může sdílet soukromá data uživatelů s Facebookem a jeho přidruženými společnostmi. To vše v zájmu vylepšení cílené reklamy. Pokud se vám to nelíbí, tak máte bohužel smůlu a aplikaci nesmíte používat. Po tomto prohlášení se zvedla velká vlna nevole a aplikace hlásila dramatické poklesy používání, a to i v Evropě, ačkoliv se tato novinka týká převážně zemí mimo Evropskou Unii. V EU totiž platí přísné GDPR podmínky, které jsou v přímém rozporu s novými ustanoveními podmínek používání.

O jaké změny se v nových podmínkách mělo vlastně jednat?

Nově bude aplikace sdílet s Facebookem vaše telefonní číslo a data o mobilním telefonu, který používáte (stav baterie, mobilní síť, poskytovatel připojení, operační systém atd..), IP adresu nebo přehled transakčních údajů. Odsouhlasením podmínek dáte v podstatě souhlas ke sledování údajů o poloze (i v případě, že aplikaci nedáte povolení k zobrazení vaší polohy) a soukromá data o tom, jak a s kterými společnostmi a lidmi komunikujete. WhatsApp argumentoval tyto změny podmínek tím, že mu získané informace pomohou v porozumění, jak lidé aplikaci používají a budou jim nápomocné i při vývoji dalších aktualizací. Zároveň to může mít co dočinění s již dříve oznámeným spojením služeb Facebook Messenger a WhatsApp.

WhatsApp

WhatsApp po velké vlně kritiky zveřejnil na svých facebookových i webových stránkách seznam odpovědí na nejzávažnější problémy, kvůli kterým lidé hromadně odcházeli. Zároveň posunul termín, kdy vstoupí tyto podmínky v platnost, až na 15. května. Do té doby se bude snažit, podle jeho slov, dát uživatelům více času pro podrobné nastudování všech změn, které se zároveň na jeho sociálních sítích bude snažit i lépe a srozumitelněji vysvětlit. Pokud vás znepokojují nové podmínky nebo už se službou nejste spokojení a chcete svůj účet na WhatsApp nadobro smazat, máme pro vás jednoduchý návod, který vás procesem smazání provede krok za krokem.

Zrušení WhatsApp účtu

Jako první věc musíme zmínit fakt, že nelze zrušit WhatsApp účet na jeho webové verzi. Ta slouží pouze jako přemostění vašich zpráv z mobilního účtu. Pro úplné zrušení tedy musíte zamířit do mobilní aplikace na svém smartphonu s operačním systémem Android nebo iOS.

Po otevření a přihlášení se do aplikace zamiřte do sekce Nastavení, kterou naleznete poklepnutím na tři tečky  v pravém horním okraji aplikace. V sekci nastavení zvolte první v pořadí okénko Účet, ve které následně vyhledejte položku s názvem Odstranit účet. Nyní se nacházíte v samotném formuláři a pro odstranění vašeho účtu už zbývá vyplnit pouze vaše telefonní číslo. Posledním, a nutno podotknout dobrovolným krokem, je vyplnění jednoho či více důvodů, proč chcete účet odstranit.

Pro větší přehlednost přikládáme i praktický videonávod:

KL24

Co je dobré vědět před smazáním účtu?

Pokud si jste jisti, že už vám WhatsApp nemůže dát nic nového a chcete svůj účet odstranit, máme pro vás několik varování, které byste měli vzít v potaz, než tak učiníte:

  1. Po odstranění už nebudete moci získat zpět přístup ke svému účtu.
  2. Smaže se veškerá historie zpráv, budete odebrání ze všech skupin a dojde k odstranění zálohového souboru na disku Google.
  3. Odstraňování může trvat až 90 dní od zahájení procesu. Kopie vašich informací mohou po uplynutí této doby zůstat v databázi pro případ softwarových chyb, katastrof či jiných událostí.
  4. Vaše osobní informace může WhatsApp uchovávat kvůli právním účelům, dojde-li k porušení podmínek použití nebo pro preventivní účely jiných škodlivých činností.
  5. Kopie některých materiálů mohou zůstat v databázi WhatsAppu i po zrušení vašeho osobního účtu.
  6. Informace, které o vás mají ostatní uživatelé (např. kopie zpráv), budou zachovány.
  7. Vaše osobní údaje sdílené s ostatními společnosti Facebooku (Facebook Payments Inc., Onavo, CrowdTangle, Facebook Technologies atd.) budou odstraněny.

zdroje: WhatsApp delete account, WhatsApp Privacy Policy, YouTube kanál Rare iTech, Lupa, WhatsApp FAQ

Byl pro vás článek přínosný?