Hlavní navigace

Jak snadno lze opravit tablety? Ifixit vám poradí v přehledném žebříčku

4. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

iFixit.com je stránka, na kterou míříme pokaždé, když potřebujeme něco opravit. Jejich návody již zachránili nejeden iPhone s rozbitým displejem nebo tablet s nafouknutým akumulátorem. Nyní se na stránce objevil žebříček tabletů, v němž jsou seřazeny podle toho, jak snadno je lze opravit. To se může hodit nejen domácím kutilů, kteří si na nejednu opravu troufnou svépomocí, ale i profesionálním servisům. Alespoň si můžeme udělat obrázek o tom, se kterými plackami se při reklamaci nejvíce technici natrápí.

Tablety s nejvyšším skóre je možné rozmontovat bez speciálních nástrojů (jako jsou třeba nestandardní šroubky), je k nim dostupný servisní manuál, minimum prvků je napevno slepených a všechny hlavní komponenty jsou dobře dostupné a vyměnitelné.

Který tablet opravíte nejsnadněji?
Který tablet opravíte nejsnadněji?

Nejlépe jde opravit Dell XPS 10. Ten pohromadě drží standardní šrouby, které jsou v útrobách tabletu barevně označeny, jednotlivé vodiče jsou popsány. Baterii je možné snadno vyjmout a nahradit za novou. Jediným zádrhelem tak je LCD panel přilepený k vrchnímu krycímu rámu.

Kompletní žebříček najdete na stránkách iFixit.com.

MMF24

Naopak na opačném konci žebříčku se umístil Surface Pro od Microsoftu. Už z jeho konstrukce je patrné, že pouhé otevření tabletu nebude vůbec jednoduché. Vnější kryty nejsou připevněné šroubky, jednotlivé komponenty velmi často drží na místě s pomocí lepidla. Při otevírání tabletu navíc hrozí poškození vodičů displeje. Jediným pozitivem tak je akumulátor nenapájený na základní desku.

Jen o něco málo lépe uspějete při rozdělávání a opravě iPadů. Používají skryté šrouby, přilepené prvky a při odmontování předního panelu hrozí snadné poškození krycího skla displeje.

Byl pro vás článek přínosný?