Hlavní navigace

Jak vypnout konkrétní klávesy (aneb CapsLock už omylem nezapnete)

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přiznávám, že k sepsání následujícího textu mne částečně motivovala vlastní nemotornost. Jistě to mnoho z vás zná také: práce s klávesnicí vyžaduje jistý cvik, přesto se překlepům mnohdy nevyhnete ani po kdovíjak dlouhé praxi. Universální lék na překlepy neexistuje, to vyřeší jedině další praxe (částečně pomůže také textový editor s automatickým opravováním). Bohužel nespočítám případy, kdy jsem si omylem vypnul numerickou část klávesnice. Kdybych většinu času nepsal na stísněné notebookovské klávesnici, bylo by to asi lepší.

Jenže na ní píši a přehmatávám se dost často. Mnohem víc mi dovede náladu zkazit funkční klávesa F1, které mi v Průzkumníku místo přejmenování souboru předhodí nápovědu k Windows. Tu pak musím zavřít, což je naprosto zbytečný úkon, který mne neskutečně štve. Věřím, že podobné situace pijí krev i vám. Něco se s tím ale dělat dá, velice snadné řešení poskytuje SharpKeys. Místo toho, abyste se pouštěli do ruční úpravy registru, si v přehledném uživatelském prostředí naklikáte vše, co potřebujete.

Předesílám, že můžete dosáhnout buď přemapování klávesy, nebo jejího kompletního vyřazení z činnosti. Program stáhnete ze stránky autora, nebo z CodePlexu. Autorova stránka ale obsahuje také přenosnou verzi. Ta se docela hodí, neboť proč si instalovat aplikaci, která vlastně jednorázově zapíše pár hodnot do registru. Instalaci si zkrátka neobhájí, přesto ji můžete provést.

Instalace aplikace

Instalaci si pro jistotu zběžně projdeme.

Druhá obrazovka je nejdůležitější, neboť si zde můžete vybrat instalační adresář (výchozí volba není optimální) a můžete zvolit, zda mohou program používat jiní uživatelé počítače. Aby se nestalo, že si s ním budou hrát, vyberte raději Just me a budete tím pádem jediní, kdo bude moci se SharpKeys pracovat.

Zkroťte nepohodlné klávesy

Po spuštění SharpKeys uvidíte jednoduše vyvedené okno, kde velká prázdná plocha ve středu čeká na to, až ji zaplníte. Základní ovládací prvky pracují takto:

  • Add přemapuje požadovanou klávesu.
  • Edit dovolí již přemapovanou klávesu upravit.
  • Delete přemapovanou klávesu smaže.
  • Delete All smaže všechny přemapované klávesy.

Žádná provedená změna v mapování se neprojeví, dokud neklepnete na tlačítko Write to Registry. Tím všechno potvrdíte, program změny zapíše do registru a vy musíte počítač restartovat (nebo se odhlásit a zase přihlásit).

Než se pustíte do díla, upozorňuji, že za případné škody nesete zodpovědnost vy. Kdyby se vám nějakým omylem povedlo znefunkčnit důležitou klávesu, SharpKeys stále můžete otevřít (pomocí myši) a všechny změny vrátit klepnutím na Delete All. Raději se do žádných úprav nepouštějte, pakliže nemáte nejmenší tušení, co se to chystáte provést.

Jak klávesu kompletně znefunkčnit

Nejdříve si ukážeme, jak vybranou klávesu úplně vyřadíte z provozu. Zkusíme si to na onom zbytečném přepínači numerického bloku. Pochopil bych, kdybyste byli bez Caps Locku někdy dost jako bez ruky – kdy ale potřebujete vypnout psaní čísel? Domnívám se, že běžně k takové situaci vůbec nedojde.

Po zapnutí Windows se numerická část klávesnice automaticky zapne, takže si pouze pojistíme to, abychom ji vinou přehmatu zase nechtěně vypnuli. Klepněte tedy na tlačítko Add a otevře se nabídka kláves k přemapování.

Zde si vyberte tu klávesu, jejíž existence vám doteď znesnadňovala život. Přepínač numerické klávesnice najdete v podsekci Special. Na pravé straně se nachází sloupek, kde pro změnu vybíráte zamýšlenou funkci klávesy. Pakliže ji chcete deaktivovat, zvolte hned první možnost: Turn Key Off.

Tato volba ji definitivně zruší. Mačkat ji můžete, jak chcete, ale k životu ji tím nepřivedete. Kdybyste v seznamu kláves nemohli tu svou najít, zkuste klepnout na Type Key. Toto okénko detekuje stisky kláves, takže tu svou zmáčkněte. Na obrázku můžete vidět, že jsme zmáčkli Escape.

Prohrabovat se dlouhým seznamem kláves totiž není tak docela příjemná záležitost.

Jak klávese namapovat jinou funkci

Sice už vám určitě dávno došlo, co dělat, kdybyste klávese rádi pouze přidělili jinou funkci. Pro pořádek si ale uvedeme i takový příklad. Ono to vypnutí, co jsme si ukázali, vlastně bylo přidělení jiné funkce. Opět se prostřednictvím tlačítka Add přeneste do seznamu a tentokrát v levém sloupci vyberte nějakou funkci, která se po zmáčknutí klávesy projeví navenek.

Teoreticky může třeba F1 nebo F3 přidělit funkci, kterou běžně vykonává pouze F2.

MMF24

Jak již bylo řečeno, na závěr všechny změny potvrďte klepnutím na Write to Registry. Pak se odhlaste a přihlaste, případně počítač zrestartujte. Všechny zásahy se projeví pouze ve vašem uživatelském účtě.

Je jasné, že při používání aplikace se meze skoro nekladou. Stačí mít fantasii. Jen myslete na to, že vám nebude dovoleno třeba zaměnit dvě klávesy mezi sebou. Obecně vám ale SharpKeys pomůže pokaždé, když vám funkce některé klávesy nevyhovuje. Poslední verze programu vyžaduje .NET Framework 4.

Byl pro vás článek přínosný?