Hlavní navigace

Word a poznámky pod čarou: jak se správně píšou a kde je najít?

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Při psaní textově náročnější práce se obvykle nevyhnete poznámkám pod čarou. Jedná se v podstatě o doprovodný text, který slouží k doplnění informací v textu. Přestože je jejich vytvoření velmi jednoduchou záležitostí, mnoho pisatelů se je pokouší vložit ručně. Nejenže se tím dopouští stylistické chyby, přichází ale i o výhody spojené se správným formátováním textu. Pojďme se nyní podívat, jaké možnosti nabízí při tvorbě poznámky pod čarou Word.

Jak se správně tvoří poznámka pod čarou ve Wordu?

Nejčastěji používaným nástrojem pro tvorbu textů je jednoznačně Word. Poznámky pod čarou tedy budete pravděpodobně vytvářet právně v něm. Jak na to? Nejprve klikněte levým tlačítkem na místo v textu, ke kterému se poznámka pod čarou bude vztahovat.

Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 1 Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 1 (zdroj: cnews.cz)

Poté v hlavní liště přejděte do kategorie Reference a v ní vyberte možnost Vložit poznámku pod čarou.

Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 2 Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 2 (zdroj: cnews.cz)

V označeném místě se vytvoří horní index s číslováním začínajícím číslem 1. To stejné číslo najdete na konci stránky pod vodorovnou čarou. K danému číslu pod čarou můžete napsat případné poznámky.

Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 3 Jak vytvořit poznámku pod čarou ve Wordu 3 (zdroj: cnews.cz)

Výhodou takto vytvořené poznámky pod čarou je zachování formátování i v případě přesunutí textu na jiné místo. Dokud manuálně nesmažete horní index odkazující na poznámku pod čarou, zůstane na vytvořeném místě a to i v případě, kdy celou část obsahující horní index označíte a přesunete na jiné místo v textu.

Vysvětlivky

Stejným způsobem můžete do textu vložit i vysvětlivky. Stačí opět umístit kurzor na místo, kam chcete přidat vysvětlivku a poté v sekci Reference kliknout na Vložit vysvětlivku.

Jak vložit vysvětlivku do textu ve Wordu Jak vložit vysvětlivku do textu ve Wordu (zdroj: cnews.cz)

Lze přizpůsobit poznámky pod čarou nebo vysvětlivky?

Ano, přizpůsobit poznámky pod čarou nebo vysvětlivky podle vašeho gusta samozřejmě můžete. Stačí ve Wordu otevřít na hlavním panelu Reference a poté v sekci Poznámky pod čarou kliknout na malou ikonu rozšiřující šipky v levém spodním okraji.

Jak upravit poznámky pod čarou a vysvětlivky ve Wordu Jak upravit poznámky pod čarou a vysvětlivky ve Wordu (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně můžete změnit umístění poznámek pod čarou a vysvětlivek nebo změnit jejich formátování.

Jak upravit poznámky pod čarou a vysvětlivky ve Wordu 2 Jak upravit poznámky pod čarou a vysvětlivky ve Wordu 2 (zdroj: cnews.cz)

Na konci nezapomeňte uložit všechny změny stiskem tlačítka Použít.

DT24

Tip: Pokud chcete na začátku každého oddílu obnovit číslování poznámek pod čarou nebo vysvětlivek, vyberte v otevřeném okně v sekci Umístění možnost Konec oddílu.

zdroje: support.microsoft.com

Byl pro vás článek přínosný?