Hlavní navigace

Jaké funkce jsou u chytrých hodinek a fitness náramků nejdůležitější

31. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Chytré náramky a hodinky se prodávají čím dál lépe. V Česku jde už o 5 % veškeré prodané elektroniky a data z Heureky ukazují meziroční růst 86 %. Co ale lidé od náramku chtějí?

Nedávný lokální průzkum Honoru (při příležitosti vydání náramku Band 6) ukazuje, co vlastně Češi a Slováci od náramku chtějí. Největší počet odpovědí se s velkým náskokem týkal výdrže baterie. Nutnost častého nabíjení tak zřejmě odrazuje nejvíce.

Honor zveřejnil tři nejčastější důvody, proč si Češi náramky kupují a co od něj očekávají. My jsme se pak doptali na zbytek. Kromě výdrže jsou podle výzkumu důležité funkce monitoringu zdraví (tedy zřejmě tep, ovšem měření stresu naopak lidé nevyžadují) a sportovní režimy. Z výsledků je trochu patrné, že lidé vlastně neví, co si pod monitoringem zdraví představit.

Sportovních režimů se týká i automatické rozpoznání aktivity, s čímž mají některé náramky problém (případně mají nastavené rozpoznání až po delší době aktivity). Vůbec nejméně pak lidé řeší hmotnost či vzhled.

výdrž baterie 78,9 %
monitoring zdraví 57,9 %
nabídka sportovních režimů / aut. rozpoznávání 42,1 %
okysličení krve SpO2 36,8 %
sledování spánku a chytré buzení 36,8 %
cena 36,8 %
velikost displeje 26,3 %
monitoring stresu 21,1 %
vzhled 21,1 %
příjemný materiál a hmotnost 10,5 %

Průzkum by měl odpovídat průměrnému uživateli, který ale bude pravděpodobně úplně jiný, než čtenář technologického magazínu. Respondenti mohli vybrat tři možnosti, stejný počet tedy můžete zvolit i vy v naší anketě.

Co od chytrého náramku čekáte vy? (lze vybrat tři odpovědi)

Heureka pak jako důvody koupě uvádí hlavně kontrolu vlastní pohybové aktivity – od měření základních statistik jako je počet kroků nebo naběhaných kilometrů, přes zachycení trasy prostřednictvím GPS po hlídání tepové frekvence. Hodinky a náramky často disponují upozorněním, aby v případě delší pohybové nečinnosti člověk vstal a něco dělal.

MMF24

Podle statistiky Heureky se v tuzemsku prodávají nejvíce hodinky Applu, následují značky Samsung, Garmin, Xiaomi a Huawei. V Maďarsku se do první pětice dostal i Honor.

zdroj: Heureka, Honor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.