Jaké jsou výhody a nevýhody práce z domu?

26.09.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Pracovat doma, tedy mít home office, je zatím pro mnoho lidí jen nesplněný sen. Je pravda, že u některých profesí, například u učitelů nebo lékařů homeoffice není možný, pokud tedy doma neučí vlastní děti nebo nemají ordinaci ve svém domě. Proč tomu tak je a jaké má práce doma výhody a nevýhody?

Podle průzkumu si užívá home office asi pětina zaměstnanců u práce, kde k tomu jsou předpoklady. A nemusí to být lidé ve vrcholových funkcích, práci doma umožňují šéfové i běžným kancelářským pracovníkům.

Práce z domova je občas složitá...

Zdroj: Shutterstock

Co musím mít, abych mohl pracovat doma?

Pro práci doma je především nutné mít počítač nebo laptop a slušné připojení k internetu. I když máte home office, musíte totiž být ve spojení se svým zaměstnavatelem, tedy svým šéfem. Většinou se to řeší trvalým připojeným na nějaký komunikační program, například Skype. Tak se dá zvládnout i konferenční hovor, kterého se zúčastní víc lidí a ti mohou dokonce sedět v různých koutech světa.

Další výhodou je, že se můžete po přihlášení dostat do vnitřního komunikačního systému firmy.

Podstatnou pomocí je home office například pro rodiče, kterým onemocní dítě. Jistě, že o ně musí pečovat, ale například ve chvíli, kdy potomek usne, se rodič může věnovat pracovním povinnostem.

A i když je to v této části poslední argument, možná je nejdůležitější: práce doma ušetří mnoho času, které pracovníci tráví v autech a vozech městské hromadné dopravy dojížděním do práce. Můžeme mluvit řádově i o hodinách.

Je pochopitelně nutné práci doma předem s nadřízeným dohodnout a mít už v hlavě návrh toho, na čem budete doma pracovat. Pokud budete home office oznamovat v den, kdy si ho chcete vzít, asi příliš nepochodíte a můžete se vám lehce stát, že budete jedinou osobou na pracovišti, která si ho nebude moci užívat. Ztratíte totiž důvěru nadřízeného a bude chvíli trvat, než se znovu obnoví.


Čtěte také:

5 faktů o práci z domu

Kontrola na nemocenské a home office

Nemoc a home office


Kontrola? Spíš hotová práce

I když jsme v předchozím odstavci zmínili kontrolu nadřízeného, mnozí šéfové ji nedělají, protože na ni prostě nemají čas. Důležité ale pro ně je, abyste stihli termín práce, kterou doma uděláte. Jak už si čas naplánujete, to je vaše věc.

A s tím jsou spojeny další mylné představy lidí, kteří doma pracovat nemohou. Většinou si myslí, že lidé pracující doma, tráví čas nic neděláním nebo válením v posteli. To je dost rozšířený omyl. Abyste mohli pracovat doma, musíte dodržovat přísnou vnitřní disciplínu, kterou velmi dobře znají lidé, co jsou na volné noze. Když v systému „freelance“ začínali, byli opojeni časem, kterého najednou byly fůry. Ovšem pouze do chvíle, když zjistili, že na rozdíl od kanceláře, jim za neodevzdanou práci doma nikdo nic nedá. A tak začali mít skoro přísnější režim než zaměstnanci. Jinými slovy je dobré mít také časový plán práce doma a dodržet ho.

Podle odborníků je většina pracovníků doma produktivnější. Mají práci naplánovanou, dělají ji v klidu a ve svém prostředí a pokud je šéf rozumný a důvěřuje jim, pak jsou spokojení a odvádějí větší a lepší výkony, než kdyby seděli v kanceláři, co dvě hodiny si vařili kafe nebo byli vyrušováni těmi, kteří stále potřebují k řešení svých problémů někoho dalšího.

 

Kolikrát měsíčně, kolikrát týdně?

Jak často pracovat doma? Není na to žádná vyhláška ani předpis, benefit se různí podle firmy, ve které lidé pracují a benevolenci nadřízeného. Někdy to mohou být jeden nebo i tři dny v týdnu, jindy jedenkrát za 14 dní. Zde samozřejmě hodně záleží na charakteru práce, kterou vykonáváte. Pokud je její podstata ve styku se zákazníky, týmové práci nebo ve výrobě kovových odlitků, home office dělat můžete jen těžko. Třeba informační technologie nebo redakční práce ale home office umožňují.

Existují šéfové, kteří mají své zaměstnance rádi pěkně ráno v kancelářích a home office nedovolují. Ubývá jich. Práce doma je totiž trendem, který stále roste.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ