Hlavní navigace

Jako ze Sim City: Mapy Googlu chystají nový dechberoucí pohled na města

16. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Google
Google na konferenci Google IO oznámil, že chystá nový mapový pohled. Už dnes se v 3D pohledu můžete cítit, jako byste nad městem létali ve vrtulníku, ale nový pohled nazvaný Immersive View má být realistický včetně pohybujících se aut či aktuálního počasí.

Jako z počítačové hry Sim City budou vypadat mapy Googlu ve vrstvě nazvané Immersive View. Google má k dispozici obrovské množství dat, mezi něž patří také informace o dopravě či počasí. K tomu má snímky ze satelitů (Google Earth) i přímo z ulic (StreetView). Letecké snímky s využitím LIDARu pak nabízejí trojrozměrný pohled včetně výškových informací s vymodelovanými budovami.

S využitím umělé inteligence (respektive strojového učení) tato data zkombinuje do nové vrstvy. Ta bude blízká současnému trojrozměrnému pohledu, ale se zachováním reálných detailů odpovídajících místu i času. Slunce bude vrhat stíny správným směrem, auta pohybující se po komunikacích budou odpovídat aktuální úrovni dopravy v daném místě.

https://storage.googleapis.com/gweb-uniblog-publish-prod/original_videos/Karto_Geo_Blog_Edit_1080p_zoXr3if.mp4

Uvidíte třeba i déšť podle aktuálního počasí. Po obloze budou létat ptáci, byť k nim (doufejme) Google přesná data ještě nemá. Google Mapy se v této vrstvě změní v Sim City. Obdobně se lze po krajině rozhlédnout také v Microsoft Flight Simulatoru.

Funkce bude zatím dostupná jen pro konkrétní lokace, na videu Google prezentoval část Londýna. Zavádět se funkce bude v San Franciscu či Tokyu a v plánu jsou i některé známější interiéry. Potenciál má funkce i pro virtuální realitu.

zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.