Hlavní navigace

Jaký byl Barcamp Vsetín 2012

9. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Akce se již v prostorách podnikatelského inkubátoru Maštaliska konala potřetí. Poprvé se zde uskutečnila v únoru 2010, čímž byla první v republice. Dala základ pro konání akcí v dalších městech ČR, jako byly Brno, Ostrava a Praha. Za tu dobu se stal Vsetín českou Mekkou Barcampů a lidé se rádi sjíždějí z celé republiky, ať už mají cestu jakkoliv dlouhou nebo složitou.

Přednášky

Po příchodu účastníci si vzali dvě placky. To byla novinka, jelikož zatím bylo zvykem, že se dostala jedna placka s motivem akce a barcampovské tričko. Dále byly k dispozici od sponzorů kapky do očí. Celkem užitečná věc pro účastníky, protože mnoho z nich vysedává celý den, někteří i dlouho do noci, před monitorem. A velký energetický nápoj, který měl zúčastněné povzbudit k sledování přednášek.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

Přednášek během celého dne byly bezmála tři desítky, probíhaly současně ve třech sálech. Největší sál byl v přízemí, v hezké místnosti s klenbami. Další dvě menší místnosti byly ve vyšších patrech. Pro volné diskuze, navazování nových kontaktů, domlouvání schůzek sloužily chodby, kterých bylo dostatek.

Přednášející byli ve velké míře nováčky, kteří ještě na Barcampu nemluvili. Což bylo správně, protože na tom celá akce stojí. Témata přednášek byla různorodá. Mluvilo se o knihách, budoucnosti e-knih, Facebooku. Několik přednášek se týkalo startupů. Podnikatelé mluvili o svých úspěších, neúspěších, problémech, kuriozitách při rozjezdu svých projektů a snažili se varovat před chybami, kterým by se měli potenciální nováčci se svými startupy vyvarovat.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

Všechny projekty, o kterých se mluvilo a ukazovalo na nich, co a jak při rozjezdu podnikání dělat, mířily do zahraničí. Český trh je menší, takže má smysl dělat spíš projekt s mezinárodním zaměřením.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

Přednáška o anonymitě na internetu byla o systému, který dokáže šifrovat všechny zprávy v něm odeslané. Na jiné přednášce se probíralo i technické zákulisí, tedy internetové protokoly IPv4 a IPv6, přes které se propojují servery a přípojky zákazníků. Zmínily se možnosti nového protokolu a jaký je stav zavádění.

Došlo i na zázemí webů, tzv. redakční systémy, které jsou používané ve světě a které v naší republice, jaké jsou jejich statistiky a komunita kolem nich. Další zajímavé téma bylo o korupci, jak ji poznat a na koho se obrátit, pokud jsme se s ní setkali.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

Jestli jste na akci nebyli, případně byli a nestihli některou přednášku, tak budou dispozici i videozáznamy. Nebo už nyní je k dispozici textový záznam, který vznikal online při konání akce.

Networking

Další nedílnou součástí Barcampu jsou debaty mezi účastníky mimo přednášky. Kdy se setkávají partneři, kolegové, firmy se zákazníky, neznámí účastníci a navazují se nové kontakty, domlouvají další schůzky, případně spolupráce.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

Přednášky běžely od rána až do večera a větší volný čas byl na oběd, který pořadatel vyřešil elegantně a zařídil možnost oběda přímo v místě konání akce, kdy účastníci nemuseli odcházet do restaurace a mohli využít i tento čas k otevřené diskuzi.

Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012 Barcamp Vsetín 2012

CS24

I přes to toho času není mnoho, tak po přednáškové části následovala afterparty s rautem v rodinném mini pivovaru, kde byla již zcela volná zábava. K dispozici byl i taneční parket, kde to žilo dlouho do noci.

Další Barcampy

Pokud se vám tento styl akce zalíbil a rádi byste se také zúčastnili, stačí sledovat hlavní web akce v ČR, kde je vždy zveřejněno, v kterém městě se kdy bude Barcamp konat.

Byl pro vás článek přínosný?