Hlavní navigace

Java v prohlížečích skončí. Odchod bude ale pravděpodobně velmi vleklý

28. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tahle éra nejspíš nikomu chybět nebude, ale pokud jste z nějakého důvodu měli rádi Javu v internetových prohlížečích, zamáčkněte slzu. Oracle totiž oznámil, že Java ve formě zásuvného modulu pro prohlížeče končí. Reaguje tak na výrobce prohlížečů, kteří povětšinou ve svých produktech obecně ukončují podporu zásuvných modulů. Ty jsou dnes vnímány jako relikty minulosti, které vypomáhaly webu v době, kdy nebyly HTML a další technologie dostatečně rozvinuté.

 

Dnes však není problém za pomoci čistě webových technologií přehrávat video, telefonovat apod. Nastává tedy nevyhnutelná generační výměna. Java a další moduly webové prohlížeče vždycky strašily. Minimálně zajistily nezanedbatelné procento pádů prohlížečů a také se staly strašákem kvůli mnoha bezpečnostním problémům. Zvlášť na Javu dnes na webu skoro nenarazíte, jedna se o velmi specifické případy využití.

Odchod Javy nakonec ani nebude tak rychlý. Modul pro prohlížeče v JDK 9 přítomný bude, jen už nebude doporučováno, aby byl využíván. Definitivní odstranění z JDK a JRE přijde až v nadcházejících verzích Javy SE. A než se k nim dopracujeme, bude to nějaký pátek trvat. Je otázka, jestli ale nebude v 9. generaci Javy modul pro prohlížeče třeba pouze volitelný, takže by se neinstaloval automaticky do každého počítače. Uvidíme. Bude vám Java chybět?

CS24

Integraci s prohlížeči můžete již dnes vypnout, pokud zda Javu nepotřebujete
Integraci s prohlížeči můžete již dnes vypnout, pokud zda Javu nepotřebujete

Zdroj: Java Platform Group, Product Management blog

Byl pro vás článek přínosný?