Hlavní navigace

Učebnice historie: GOG rozdává dosovku Jill of the Jungle

7. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dávno před příchodem Lary Croft měl herní svět jinou silnou ženskou hrdinku. Byla jí Amazonka Jill, která v roce 1992 dorazila v prvním dílu trilogie Jill of the Jungle. Šlo o plošinovku o 15 levelech konkurující titulům jako Commander Keen nebo Duke Nukem (těm 2D dílům).

Na žádné velké příběhy se tenkrát nehrálo. Cílem bylo projít jednotlivé úrovně tím, že najdeme klíče a po cestě sejmete nepřátele nožem nebo házecí vrtulí. Aby to nebylo tak jednoduché, Jill se dostala i do jiných prostředí, kde se musela převtělit do žáby, ptáka nebo ryby.

Jill of the Jungle byla jednou z prvních her studia Epic Games. Jejím designérem byl sám Time Sweeney, dnes šéf celé společnosti. O dva roky později Epic vydal u nás asi známější plošinovku Jazz Jackrabbit, po němž následovala letecká střílečka Tyrian, druhý díl Jazze a pak už první Unreal, jehož následovníci a hlavně Engine jsou dnes motorem celé firmy.

MMF24

TIP: Na Cnews sledujeme, které hry a aplikace jsou dočasně zdarma

Proč to vlastně zmiňujeme? Celou trilogii Jill of the Jungle si teď můžete zahrát zdarma. Hra je bezplatně dostupná na GOGu. Má v sobě integrovaný DOSbox, takže funguje ve Windows, macOS i Linuxu. Starší hráči si mohou vyzkoušet, jestli si po čtvrt století ještě na některé levely pamatují. Těm mladším zase ukáže, kdo prošlapával cestičku pro Tomb Raidera.

Byl pro vás článek přínosný?