Hlavní navigace

Jourová: Nevidím žádné právo na to, aby umělá inteligence měla svobodu slova

6. 6. 2023

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová (ANO) na tiskové konferenci uvedla, že společnosti nasazující nástroje umělé inteligence (ChatGPT apod.) by měly takto vytvořený obsah označovat.

Podle Jourové je zde potenciál generovat dezinformace a společnosti by měly obsah vytvořený umělou inteligencí označit. Respektive vytvořit technologii, která takový obsah rozpozná a poté označí. „Pokud jde o produkci AI, nevidím žádné právo na to, aby stroje měly svobodu slova,“ řekla Jourová. „Svoboda slova patří lidem, ne strojům.“

Velké technologické společnosti podepsaly tzv. kodex EU proti dezinformacím a v červenci mají komisi podat zprávu o tom, jaká zavedli opatření. Z tohoto kodexu například Twitter pod Elonem Muskem odstoupil a Jourová jej varovala, že může čekat tvrdší kontroly. „Odchodem z Kodexu Twitter přitáhl velkou pozornost a jeho kroky a dodržování práva EU budou důsledně a naléhavě kontrolovány.“ Signatáři tohoto kodexu jsou například Adobe, Google, Meta, Microsoft, Seznam, TikTok, Twitch či Vimeo.

„Společnosti, které integrují generativní umělou inteligenci do svých služeb, by měly zabudovat nezbytná ochranná opatření, aby tyto služby nemohly být využívány k vytváření dezinformací,“ uvedla Jourová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.