Hlavní navigace

K70 RGB Rapidfire: jak se za čtyři roky změnila mechanika od Corsairu?

24. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se změnilo za čtyři roky

Před čtyřmi lety jsem zde recenzoval jednu ze tří vůbec prvních klávesnic, co společnost Corsair uvedla na trh. Jednalo se o model Vengeance K90, tedy ten tehdy nejdražší a největší, především díky osmnácti programovatelným makro klávesám. Po dlouhé době se mi do rukou dostala nějaká z nových klávesnic Corsair, konkrétně K70 RGB Rapidfire. Corsair se za ty čtyři roky hodně vypracoval, jelikož svými klávesnicemi mezi hráči zabodoval. Jak se však za tu dobu změnila samotná klávesnice? Jen ještě poznámka, přímou náhradu K90 je K95 RGB, nikoliv K70 RGB, avšak jediný rozdíl mezi nimi je v makro klávesách.

Možná jste si všimli, že označení modelu bylo zbaveno slovíčka „Vengeance“, což bych přisuzoval dospění značky v komunitě hráčů a tím pádem již toto marketingové slovíčko nebylo třeba. Součástí balení klávesnice je područka na opření zápěstí, manuál, nástroj pro vytahování kláves a „speciální“ vroubkované klávesy W, A, S, D pro FPS hry a Q, W, E, R, F, D pro MOBA hry.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Corsair K70 RGB Rapidfire Corsair K70 RGB Rapidfire Corsair K70 RGB Rapidfire Corsair K70 RGB Rapidfire

Corsair K70 RGB Rapidfire

Provedení klávesnice je téměř identické, jako bylo u K90. Opět se jedná o plastovou spodní část, na níž je uchycen vrchní hliníkový kryt o tloušťce 2 mm. Přes něj vystupují pouze samotné spínače a jiné klávesy. Corsair však již neponechává tuto hliníkovou část ve své originální barvě, ale eloxováním je zbarvena do černa a to u každého modelu. Vypadá to stylověji, avšak je to rovněž slušný magnet na prach.

Corsair K70 RGB Rapidfire

U prvních mechanických klávesnic Corsair se nedalo mluvit moc o tom, že by byly kompletně s mechanickými spínači. Například funkční klávesy měly klasické membránové spínače, což se zřejmě lidem nějak extra moc nelíbilo. Corsair tedy, již tuším u další generace, přešel ke kompletně mechanickým spínačům, což však také zvedlo cenu.

Corsair Vengeance K90

Model K70 je k dispozici v mnoha provedeních:

  • klasická K70 (Cherry MX Red, Brown, Blue, červené a modré podsvícení)
  • K70 LUX (Cherry MX Red, Brown, Blue, červené a modré podsvícení)
  • K70 Rapidfire (Cherry MX Speed, červené podsvícení)
  • K70 RGB (Cherry MX Red, Brown, Blue – pravděpodobně již ukoncena)
  • K70 LUX RGB (Cherry MX Red, Brown, Blue)
  • K70 RGB Rapidfire (Cherry MX Speed)

Teď si asi říkáte, jak se v tom kdo může vyznat... Je to lehčí, než se zdá, jelikož nejzásadnější rozdíly jsou použité spínače a možnosti podsvícení, tedy červené, modré nebo RGB. Další změnou u verzí LUX a Rapidfire oproti klasické K70 a K70 RGB jsou větší písmena na klávesách (a tím zlepšená jejich viditelnost, jelikož prosvítá větší plocha) a přídavný port USB.

Já na recenzi obdržel K70 RGB Rapidfire, což značí nové popisky kláves, RGB podsvícení, nové spínače Cherry MX Speed (nějaké informace o nich si můžete přečíst např. od kolegů na Tom's Hardware) a USB port.

Corsair K70 RGB Rapidfire

 

Rozložení klávesnice je standardní. Levý shift je však krátký, což nemusí sedět všem. Mně osobně to problém nedělá, ale každý je jedinečný. Jak vidíte, jedná se o evropskou verzi bez českých popisků. České verze různých modelů K70 jsou u nás v obchodech rovněž k dispozici, ovšem snad vždy za brutální příplatek.

Podložka pod zápěstí se dá velmi jednoduše a rychle nacvaknout do klávesnice. Mnoho lidí volá po tom, aby výrobci tyto područky ke klávesnicím dávali, ale ne vždy to dělají. Corsair dává možnost si vybrat, co vám vyhovuje více.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Co zůstalo již od prvních modelů zachováno, je pravá horní část, kde se nachází multimediální tlačítka (ovládání hudby, ztlumení všech zvuků, regulace hlasitosti pomocí kovového válečku), indikační LED pro Num lock, Caps lock a Scroll lock, nebo třeba tlačítka pro přepínání úrovně jasu podsvícení (vypnuto, 33 %, 66 %, 100 %) a pro aktivování zámku klávesy pro nabídku Start (a dalších, k čemuž se ještě dostanu u popisu ovládacího softwaru).

Corsair K70 RGB Rapidfire
Corsair K70 RGB Rapidfire

Corsair používá velký Enter, za což chválím. Další „specialitou“ je vroubkovaný mezerník, abyste jednoduše rozeznali, že to je ta správná klávesa. Sice mi není jasné, jak by mezerník mohl někdo minout, ale je to tam a při používání jinou texturu vůbec nevnímám.

Corsair K70 RGB Rapidfire Corsair K70 RGB Rapidfire

Nad vstupem hrubého kabelu opleteného textílií se nachází logo Corsair, pod kterým případně naleznete šroubek, pokud byste z nějakého důvodu potřebovali klávesnici rozebrat. Z nějakého důvodu se logo a ani kabel nenachází uprostřed klávesnice.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Zmiňoval jsem se o portu USB. Ten je vedle kabelu a jedná se pouze o verzi 2.0. Je však určen například pro připojení myši, sluchátek, apod., na což pomalejší verze bohatě stačí. Vedle portu je ještě posuvný přepínač, který mění odezvu stisku (1, 2, 4 a 8 ms), případně lze klávesnici přepnout do speciálního módu BIOS, který by měl pomoci, pokud nebudete moci pomocí ní ovládat BIOS u starších základních desek. Opět chválím, protože i u K90 jsem se setkal s tím, že se staršími deskami si v BIOSu příliš nerozumněla a musel jsem připojit jinou.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Podsvícení je velmi dobré a díky tomu, že jsou spínače celé tvořeny čirým plastem, vytváří to poté pod klávesami pěknou podsvícenou plochu. Zvlášť znatelné to je, pokud používáte různobarevné režimy podsvícení (ukáži v další kapitole). Ve výchozím režimu jsou téměř všechny klávesy podsvíceny červeně, s výjimkou W, A, S, D a šipek, které jsou podsvíceny bílou barvou. Nebo spíš „bílou“. Ta bohužel není úplně ideální. Pokud všechny klávesy nastavíte s bílým podsvícením, má to poté takový trochu nazelenalý nádech, na nejslabší úroveň podsvícení je to znatelné nejvíce. Je to sice malý detail, ale pěkná čistá bílá by přeci jen vypadala o dost pěkněji.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Kabel od klávesnice je velmi hrubý a pevný, tedy se s ním trochu hůře pracuje, pokud jej např. chcete zahnout do ostřejšího úhlu. Hrubý je právě z důvodu, že v něm vedou dva separátní kabely pro klávesnici a pro port USB nacházející se na ní.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Kromě zadních výklopných nožek pro naklonění klávesnice jsou netradičně k dispozici i přední. K čemu slouží? V kombinaci se zadními můžete buď celkově změnit výšku, ve které se klávesy nachází, případně (a to bych tipoval na hlavní využití), pokud vyklopíte pouze přední, tak se výšková úroveň všech kláves srovná do roviny.

Co se změnilo za čtyři roky

Dodávaný software a hodnocení hraní/práce na klávesnici

Dodávaný software a hodnocení hraní/práce na klávesnici

Corsair Utility Engine

Oproti dřívějšku se o hodně změnila i aplikace sloužící k nastavování všech možných věcí u klávesnice. Kromě klávesnice to slouží i třeba k řízení podsvícení nejnovějších headsetů Corsair, podložky pod myš (Corsair vyrábí podložku s RGB podsvícením) nebo samotné myši.

První položkou jsou tzv. „Actions“. Ty nabízí nepřeberné množství všech možných věcí od maker (ty umí zaznamenat např. i pohyb myši), přes přemapování kláves, přenastavení multimediálních tlačítek,... Kdo si s tím bude chtít vyhrát, stráví u toho hromadu času.


 

U čeho lze strávit ještě mnohem větší hromadu času, je nastavení barev podsvícení. To lze nastavovat na úrovni jednotlivých kláves. Kromě třinácti přednastavených profilů si lze naprogramovat i svá vlastní schémata, animace, prakticky asi vše, co vás napadne. A zde přichází komunita, díky které si můžete stáhnout již hotové profily všeho možného. Chcete například vlající českou vlajku? Není problém. Vidět, jak si klávesnice hraje tetris nebo Block Breakera? Také žádný problém. Strávil jsem brouzdáním fóra Corsairu a zkoušením různých profilů několik hodin a to jsem prošel možná tak desetinu toho, co tam je.


 

Pár desítek profilů naleznete přímo na stránce Corsairu tomu určené, další stovky, ne-li tisíce, profilů na samotném fóru. Natočil jsem pro vás alespoň nějaké základní profily (chybí reakční podsvícení ke zvuku ze sluchátek a zvuků, co zachycuje mikrofon, což je podporováno jen s novými Corsair headsety). Samozřejmě lze nastavit i jednu stálou barvu, případně ještě propojit ono podsvícení s Corsair Link, což řídí zase podsvícení uvnitř PC (vodní chlazení, LED pásky, větráky).

" width="560" height="315" frameborder="0">

Poslední kategorií je „Performance“, což jsem příliš nepochopil, jelikož tam třeba žádné nastavení odezvy, apod., není. Naopak tam můžete nastavit barvy podsvícení dvou vrchích tlačítek. Mezi ty patří i zamykací tlačítko pro klávesu Windows, která spouští nabídku Start. Aktivací tohoto tlačítka bude klávesa deaktivována. Podobně lze deaktivovat i třeba Alt + Tab, Alt + F4 nebo Shift + Tab.


 

Zkušenosti: jak se na klávesnici hraje, píše a „pracuje“

Jelikož jsem příležitostným hráčem Counter-Striku, vyzkoušel jsem klávesnici hlavně v něm, co se her týče. Oproti úplně obyčejné klávesnici je pro mě rozdíl velký. Hlavně rychlost stisku mi přijde u K70 RGB Rapidfire o dost lepší než u běžné membránové klávesnice, případně třeba i u nějaké GX Gaming.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Pro psaní je klávesnice ještě lepší než K90 s Cherry MX Red. Je to sice asi individuální záležitost, ale nové Cherry MX Speed mi pro psaní přijdou velmi dobré a jelikož toho každý měsíc napíšu mnoho, nemám z tohohle pohledu s klávesnicí jediný problém. Pro některé může být problém akorát vyšší hlučnost, což se však týká obecně mechanických klávesnic, tedy s výjimkou těch, co mají Cherry MX Silent (např. Strafe RGB MX Silent od Corsairu).

Závěrečné hodnocení

Jaký mám pocit z nové klávesnic od Corsairu v porovnání s tím, co vydali před čtyřmi lety? Velmi dobrý. Jde vidět, že Corsair reagoval na to, co se lidem nelíbí a například membránové spínače, které u prvních klávesnic měl, nahradil mechanickými, což se však projevilo i na ceně. Klávesnice od Corsairu ve světě slaví velký úspěch, jelikož např. v USA nebo u našich západních sousedů jsou jedny z nejpoužívanějších a člověk je může vidět pomalu u každého druhého streamera/YouTubera. Kompletně černé provedení dodalo klávesnicím notnou dávku elegance.

Corsair K70 RGB Rapidfire

Jde vidět, že Corsair dospěl, zbavil se marketingového slovíčka „Vengeance“ a když se dnes řekne „Mám Corsair K70 RGB“, hned je jasné, o co se jedná. Kvalita zpracování je na velmi vysoké úrovni, klávesnice je pevná, nevrže, neprohýbá se, hraní a psaní na ní je jedna radost.

Jsou jen dvě věci, co bych jí vytkl. První není nic zásadního, pouze ne zrovna čistý odstín bílé u podsvícení kláves. Druhá věc je však velmi zásadní a to hlavně v našich končinách. Cena K70 RGB Rapidfire se totiž v našich obchodech pohybuje jen lehce pod hranicí 5 000 Kč, což je hodně velká částka za pouhou klávesnici. Hráči u nás bohužel nemají tolik peněz jako třeba v Německu nebo USA, i tak však u nich Corsair klávesnice vídávám poměrně často.

+ luxusní zpracování a design
+ použití mechanických spínačů Cherry MX Speed
+ pohodlné psaní i hraní
+ port USB na zadní straně
+ multimediální klávesy, velmi šikovná regulace hlasitosti
+ příjemné RGB podsvícení
+ obrovské množství všech možných nastavení
+ lze naprogramovat snad jakékoliv schéma podsvícení
+ velká podpora ze strany komunity

- cena
- chtělo by to doladit odstín bílé barvy podsvícení

Cena: od 4000 Kč (23. 10. 2016)

Díky výše uvedeným vlastnostem od nás získává klávesnice Corsair K70 RGB Rapidfire ocenění We want it!


 

CS24

Za zapůjčení klávesnice K70 RGB Rapidfire děkujeme společnosti Corsair

Byl pro vás článek přínosný?