Hlavní navigace

Kaspersky Internet Security 2010: chrání (nejen) děti před viry

1. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobci bezpečnostních programů se snaží, aby každý rok přišli s novou verzí svého softwaru. Kromě pravidelných aktualizací, bez kterých je dnes prakticky jakýkoli bezpečnostní program odsouzen k záhubě, tak uživatelé mají možnost každoročně vyzkoušet nové uživatelské rozhraní, větší či menší nárůst rychlosti kontroly počítače a různé nové bezpečnostní doplňky.

Kaspersky Internet Security 2010 jde přesně v tomto duchu. Pokud porovnáte obrázky z Kaspersky Internet Security 2009 s aktuální verzí, uvidíte nové uživatelské rozhraní, které je více nahuštěné do sebe a program tak vypadá vybavenější různými funkcemi.

Bezpečnostní balík od Kasperskyho obsahuje vedle klasické antivirové kontroly také firewall, ochranu identity, rodičovskou kontrolu, vymazávač historie a blokovač reklamy na webu.

Základní ochrana a kontrola počítače

Jak fungují antivirové programy, jistě všichni víte, Kaspersky Internet Security 2010 není žádná výjimka. I zde se program usídlí na pozadí coby ikonka oznamovací oblasti a chrání váš počítač. Poklepáním na ni si zobrazíte hlavní okno s několika funkcemi a nastavením. Spustíte odsud kompletní kontrolu počítače, případně prověříte jen vybrané soubory a složky.

Vzhledem k tomu, že rozhraní aplikace je zhuštěné a doslova překypuje různými přepínátky a funkcemi, bude méně zkušeným uživatelům možná chvíli trvat, než se v tomto nástroji zorientují. Vyloženě nepřehledný ale není. Líbí se mi například snadné zapínání a vypínání jednotlivých komponent ochrany. Na kartě Moje ochrana stačí klepnout třeba na tlačítko Systém a aplikace, kterým zobrazíte nové okno s označením komponent, jež zodpovídají za ochranu systému. Stejně tak je možné si nechat označit ty části programu, které chrání vaše soubory nebo přístup k internetu. Klepnutím na zelený puntík vybranou komponentu okamžitě vypnete, dalším klepnutím ji zase nastartujete.

Kromě běžné kontroly systému pak Kaspersky Internet Security 2010 nabízí Kontrolu zranitelnosti. Jedná se v podstatě o analýzu systému, po jejímž dokončení budete mít k dispozici hlášení o možných rizicích typu povolené přístupy ze sítě, nedoporučené nastavení webového prohlížeče, nevhodné nastavení systému aj.

Bezpečnostní zóna

Speciální část programu nazvaná jako Bezpečnostní zóna, sleduje aktivitu aplikací a zabraňuje takovým jejich aktivitám, které mohou ohrozit bezpečnost systému nebo vašich dat. Zároveň bere v potaz přítomnost nebo absenci digitálního podpisu u spuštěných aplikací.

V Bezpečnostní zóně najdete také Digitální ochranu identity - tento nástroj hlídá hesla uložená v systému a instalovaných aplikacích a hlídá, aby nedošlo k jejich zneužití. Poradí si mimochodem i s ochranou hesel k FTP uložených ve správci souborů Total Commander.

Velmi často se hovoří i o virtualizaci. V případě Kaspersky Internet Security 2010 je virtualizační technologie použita pro tzv. Sandbox, bezpečné spouštění vybraných aplikací. Ty mají k dispozici chráněné virtuální prostředí, ve kterém běží, čímž dojde k lepšímu zabezpečení a snížení rizika poškození dat během aktivity takového programu.

Rodičovská kontrola

Náš poslední článek věnovaný rodičovské kontrole v pojetí Microsoftu, vzbudil mezi čtenáři i negativní reakce. Každopádně internet pro mladé nezkušené uživatele v podstatě nebezpečný je - záleží na naivitě nebo nezkušenosti každého z nich. Nástroje označované jako rodičovská kontrola tedy mají své místo na trhu.

Rodičovská kontrola v pojetí Kaspersky Internet Security 2010 rozlišuje tři stupně ochrany - rodič, dítě, mladistvý. Standardně je vypnuta, ale po aktivaci nabízí omezení doby strávené na internetu, blokuje přístupy na vybrané webové stránky a blokuje weby dle kategorií. Můžete ji použít i opačně a vyjmenovat pouze ty weby, ke kterým bude přístup umožněn. Nastavení je společné pro všechny uživatele v dané roli.

Firewall

Firewall obsažený v Kaspersky Internet Security 2010 je velice nenápadný, pracuje tiše na pozadí, pouze občas zobrazí uživateli dotazy na povolení přístupu k internetu nebo povolení činnosti neznámé aplikaci. K úpravě vlastností firewallu se dostanete pouze přes samostatné okno Nastavení vyvolané klepnutím na stejnojmenný odkaz v hlavním okně Kasperskyho.

Úprava pravidel povolené nebo zakázané komunikace pracuje s filtry, rozlišuje veřejné a místní sítě i konkrétní síťové služby.

Ochrana před spamem a reklamou

Stále otravnější nevyžádanou poštu se Kaspersky Internet Security 2010 snaží řešit porovnáváním se seznamem podezřelých a phishingových adres, podle adresáta i odesilatele a podle blokovaných frází. Vše si navíc můžete zkonfigurovat, a citlivost ochrany tak zvýšit nebo snížit.

Co se algoritmů rozpoznávání spamu týče, na výběr je heuristická analýza, technologie GSG, analýza příloh ve formátu RTF a samoučící se algoritmus iBayes. Antispamový filtr v Kaspersky Internet Security 2010 spolupracuje přímo s Microsoft Outlookem, s Windows Mailem, s Thunderbirdem a s poštovním klientem The Bat. Nabízí pro ně speciální zásuvný modul. Pro ostatní poštovní programy používá kontrolu provozu přes POP3, SMTP a IMAP. Standardně je zapnuto potlačení kontroly zpráv ze serveru Exchange.

Ochrana před reklamami je jednoduchá - stačí ji zapnout, využít seznamu běžných reklamních lišt a vytvořit si černou listinu adres, ze kterých chcete blokovat reklamní obsah.

KL24

Zhodnocení

Nový Kaspersky Internet Security 2010 bude vyhovovat především zkušeným uživatelům, kteří hledají kompletní zabezpečení počítače s Windows. Jeho nastavení nevyžaduje příliš velké úpravy, začátečník přeci jen bude chvíli bezradně hledat některé funkce.

Líbí se mi komplexnost ochrany, kterou Kaspersky Internet Security 2010 nabízí i spíše doplňkové funkce - blokování reklamy nebo čištění dat z webových prohlížečů. Za užitečný považuji také nástroj pro vytvoření záchranného bootovacího disku.

Byl pro vás článek přínosný?