Hlavní navigace

Kde je TPM, tam je Sound Blaster 16. Kutil vyrobil adaptér pro ISA karty pro moderní desky

27. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Cnews
I do dnešního PC se dají domontovat sloty ISA pro historické rozšiřující karty z osmdesátých až devadesátých let. Kutil TheRasteri tuto retro konektivitu vydoloval ze stejných konektorů, do kterých se nedávno manicky nakupovaly moduly TPM pro ultramoderní Windows 11.

Pokud jste se nakazili vášní pro retrogaming a starý hardware, možná litujete toho, že dnešní počítače nemají různá stará rozhraní jako IDE (PATA) nebo sloty ISA. Ty jsou téměř nenahraditelné pro staré zvukovky Sound Blaster a kompatibilní, bez nichž je velmi těžké užít si plnohodnotně zvuk a hudbu v DOSových hrách. Teď se ale objevil zajímavý způsob, jak ISA karty dostat i do nových PC. Hodně jich má totiž header, z něhož se ISA dá udělat.

Nadšenec s přezdívkou TheRasteri teď vyvinul desku přidávající slot ISA do PC nazvanou dISAppointment LPC to ISA Adapter. Na její zprovoznění není třeba nijak zasahovat do moderní základní desky, připojuje se kabelem na header pro TPM modul.

Toto je možné proto, že TPM moduly na řadě desek jsou připojené přes rozhraní LPC, kterým se typicky připojují také tzv. SuperIO čipy zajišťující legacy konektivitu (porty LPT, COM). Pro TPM moduly, které se staly slavnými s oznámením Windows 11 a celou kauzou s jeho požadavky, je ale sběrnice LPC vyvedená na externí vývod s piny neboli header. Ale protože sběrnice LPC je univerzálnější, dá se na takový vývod napojit více věcí. Už před časem například český kutil Rayer na vývod pro TPM připojil druhý SuperIO čip ve vlastním rozšiřujícím modulu, aby si na desku tímto mohl přidat chybějící legacy konektivitu (zejména rozhraní pro připojení disketových mechanik).

Sběrnice LPC je ale také velmi blízká staré 16bitové sběrnici ISA (přímo z ní vychází, je ale sériového principu místo paralelního) a jak je vidět, je možné toto rozhraní vyvést z desky ven a udělat z něj regulérní ISA i se sloty pro tyto karty, jak to udělal The Rasteri se svým dISAppointmentem. Tento adaptér je zatím ještě pořád ve vývoji, ale už na něm lze provozovat třeba Sound Blaster 16 v Doomu, jak můžete vidět demonstrováno zde na videu.

Toto šlo normálně naposled kolem roku 2000 s deskami pro Pentium III. Pozdější platformy jako Athlon, Athlon XP a Pentium 4 se slotů ISA zbavily a obvykle už měly jen sloty PCI/AGP a krátce na to už i dnešní PCI Express. Vyjma průmyslových a podobně specializovaných desek.

Retro počítač základní deska Abit se sloty PCI ISA Socket 7 1600 Retro počítač, základní deska Abit se sloty PCI a ISA, Socket 7 (zdroj: Cnews)

Adaptér dISAppointment by měl eventuálně být uvolněn jako open source pro zájemce. Je možné, že se pak bude dát někde sehnat jako stavebnice nebo sestavený.

Nevýhoda je, že před časem se TPM moduly začaly vyrábět také v jiném provedení s rozhraním SPI (kterým bývají připojené třeba i čipy NOR Flash s BIOSem). Desky, které mají připojení TPM řešené takto, už s touto kartou logicky fungovat nebudou. Autor adaptéru použil desku z éry procesorů Sandy Bridge (procesor Core i5-2400S). Ale fungovat by to mělo ještě s nějakými pozdějšími se socketem AMD AM4 a Intel LGA 1151 a LGA 1200 (po čipsety řady 400 – desky s čipsety generace 500 rozhraní LPC odstranily).

Další komplikace je, že rozložení pinů na headeru pro TPM se u výrobců desek liší, takže konektor, kterým se připojí dceřiné PCB adaptéru se slotem či sloty ISA, nemůže být standardizovaný a při osazování si budete muset vyhledávat schéma zapojení.

Před časem se mimochodem objevil také adaptér, který ISA karty rozběhal přes USB. To je snadnější na montáž, ale asi složitější na rozběhání a inicializaci. Tímto stylem asi bude možné karty ISA provozovat jen pod emulátorem, ne v holém DOSu. S adaptérem dISAppointment by to snad mělo jet přímo na železe.

Zdroje: Tom’s Hardware, ">TheRasteri

Byl pro vás článek přínosný?