Hlavní navigace

Kde legálně stahovat e-knihy o programování až po Kámasútru

13. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

E-knihy lze stáhnout i legálně

I když jsou podobných stránek ještě desítky, zmiňujeme jen ty nejpopulárnější (zajímala nás u nich zejména relevance ve vyhledávači Google, jelikož právě na ty uživatel zkrátka narazí nejčastěji).

Palmknihy.cz

Jednoznačně nejznámější službou je v našich končinách web Palmknihy.cz původně poskytující jen stažení konkrétního díla pro kapesní počítače s Palm OS, nicméně jak šel čas, byla přidána i řada dalších zajímavých služeb – blog, twitter, informace, na čem a jak číst, i uživatelské recenze. Její popularitu jistě dosvědčuje i k 13. srpnu 2010 stažených téměř 5,4 milionů souborů a celkem 3422 dostupných e-knih. Vyskytují se zde převážně díla v jazyce českém, nicméně občas lze narazit i na angličtinu. Web velmi přísně dbá autorských práv, takže se zde vyskytují převážně díla začínajících autorů nebo ta, jejichž autorská právě již vypršela (v ČR musí proběhnout nejméně 70 let od smrti autora). Sbírka domácích autorů je nicméně velmi rozsáhlá a k příjemným stránkám webu jistě patří i minimálně jedna každodenní novinka.

Knihy lze stahovat ve formátech ePub, Mobi, PalmDoc a PDF, jen trochu nechápeme, proč chybí TXT a HTML. Jak jsme v souvislosti s tímto webem nedávno informovali, Palmknihy.cz budou po více jak desítce let nabídky knih bezplatných brzy nabízet i placené e-knihy. Web se již dohodl s nakladatelstvími Academia, Fragmet, Galén a Albatros Media (Albatros, Plus, CooBoo, Edice České televize) a komerční verze bychom se měli dočkat letos na podzim.


Oblíbený Amazon Kindle si poradí s formáty PDF, TXT a Mobi, zdroj: Amazon

Neknihy.cz

Velmi slibně vypadal projekt Neknihy.cz prodávající velmi levně e-knihy českých autorů začínajících i zkušených, zejména pro ty začínající jistě vynikající volba, jak se zviditelnit, nicméně, web má od 28.3.2003 ukončeno objednávání elektronických knih a i k dnešnímu dni je vše stále ve stavu „O dalším postupu vás budeme informovat“. Paradoxem je, že stovky neknih zde můžete pořád procházet, ale ke stažení nejsou ani ty v ceně 0 Kč. Doufejme tedy, že se projekt opět vzpamatuje a ideálně i někoho inspiruje (jak známo, čím větší konkurence, tím lépe pro zákazníka).

Project Gutenberg

Jeden z nejlepších zdrojů e-knih vůbec (denně na 100 tisíc stažení), s jedním drobným háčkem – ty české se zde vyskytují v počtu přesně 7 kusů. Rozhraní je kapku spartánské, když jej ale projektu odpustíte, dočkáte se skutečně desetitisíců klasických legálních e-knih. Sbírka dostupných autorů je absolutní (od antických filozofů až po kapitána německé ponorky) a zahrnuje všechny žánry. Většina knih je pouze textového rázu, vyskytují se však i obrázkové. Ačkoliv zde lze e-knihy standardně stahovat ve formátech HTML a TXT (šikovná osoba poté převede do čeho potřebuje), experimentálně byla později přidána i podpora ePub, ePub obrázková verze, Unicode TXT, Mobi, Plucker a QiOO Mobile.

Gutenberg.cz

Českou mutaci projektu Gutenberg převzalo vydavatelství Ringier, které předělalo vzhled a vypustilo veřejnou betaverzi portálu. Finální verzi snad dokončí ještě v roce 2010. Plány jsou nemalé – vybudovat největší nabídku elektronických knih u nás, ať už se jedná o svobodnou tvorbu, placený obsah nebo časopisy.

V tuto chvíli je v katalogu 1131 titulů ve formátech HTML, TXT a Mobi.

Root.cz

Přestože je těžiště webu Root.cz stále zejména v novinkách točících se okolo Linuxu a přidruženého hardwaru, má magazín i překvapivě rozsáhlou sekci knihovní. Celkem zde najdeme 154 knih (38 584 stran v úhrnu) rozdělených do 8 kategorií (Administrace systému, Linuxové distribuce, Desktopový software, Softwarové licence, Počítačová bezpečnost, Různé, Vývoj a knihy pro vývojáře a OpenMagazín) s opravdu zajímavými kousky typu „Thinking in Java“ minulé edice (1182 stran). Z jazyků zde dominuje angličtina a čeština. Knihy lze kromě vlastního stažení také zobrazit v prohlížeči.

MSDN.cz

Zapomenout určitě nesmíme ani na firmu Microsoft a její službu MSDN Česká republika, kde lze v sekci Brožury s vývojářskou tématikou získat řadu zajímavých knižních kousků (věnovaným samozřejmě technologiím Microsoftu) v jazyce českém či slovenském. Kromě formátu PDF je možno e-knihy též stáhnout jako XPS.

Dobre-knihy.cz

Zde sice najdeme pouze dvaadvacet legálních e-knih, každá z nich je ovšem osvědčenou klasikou, která by určitě neměla chybět ve vaší knihovně: je tu Bílý Tesák, Old Surehand, Oliver Twist, Dalimilova Kronika nebo kupříkladu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha.

Digibooks.cz

I tentokrát na stránkách najdete mnoho zajímavých antikvárních a historických e-knih v celkem 16 kategoriích (od Architektury až po Řemesla). Zde jsou e-knihy placené, podotýkáme.

Jak si vybrat správný formát?

V mobilním čtení platí prostá zásada – čtenář je omezen těmi formáty, jaké zvládá jeho PDA, smartphone, mobilní telefon, čtečka e-knih či oblíbený program na libovolné z platforem. I když si dnes většina programů poradí minimálně s TXT a HTML, někdy může být nutno podobné dokumenty před jejich nahráním do zařízení konvertovat (Plucker, Mobi, …).

Kvalitní poskytovatel obvykle nabízí na výběr formátů vícero, pokud i přesto ten váš mezi nimi není, pak stále ještě není třeba propadat beznaději, existuje totiž řada konvertorů zvládajících i ty nejpodivnější konverzní směry: namátkou takový ABC Amber Converter vám udělá z PDB a PRC e-knih formát PDF, HTML, RTF, HLP, TXT, LIT atd.

Co číst na prázdninách?

Top 10 nejstahovanějších knih z českého Gutenberga.

1. Kámasútra – Mallanága Vátsjájana
2. Dějiny magie – Eliphas Levi
3. Nová Atlantida – Francis Bacon
4. Cesta z Království Českého do Benátek, odtud do země Svaté, země Judské a dále do Egypta – Kryštof Harant z Požic a Bezdružic
5. Babička – Božena Němcová
6. Lakomec – Moliére
7. Evžen Oněgin – Alexadr Sergejevič Puškin
8. Klíč k velkým tajemstvím – Eliphas Levi
9. Hovory k sobě – Antonius
10. Newtonův mozek – Jakub Arbes

Jestliže vládnete jazykem shakespearovým, pak se můžete inspirovat Top 10 z Gutenberg.org.

1. The Kama Sutra of Vatsyayana – Vatsyayana
2. How to Analyze People on Sight – Elsie Lincoln Benedict a Ralph Paine Benedict
3. The Adventures of Sherlock Holmes – Arthur Conan Doyle
4. Pride and Prejudice – Jane Austen
5. The Notebooks of Leonardo Da Vinci – Leonardo da Vinci
6. The Art of War – Sunzi
7. Alice's Adventures in Wonderland – Lewis Carroll
8. Adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain
9. Ulysses – James Joyce
10. Myths and Legends of Ancient Greece and Rome – E. M. Berens

Byl pro vás článek přínosný?