Hlavní navigace

Kdepak smarpthony, VIA chce dostat Firefox OS i do minipočítačů APC [CES]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni představená deska APC Rock a na ní postavený papírový minipočítač APC Paper už neběží jen na Androidu, ale od podzimu pro něj VIA vyvíjí i jednoduchý Firefox OS. Populární prohlížeč postavený na linuxovém jádře potkáváme hlavně v laciných telefonech exotických značek, ale VIA jej chce dostat i na desktop.

VIA APC - Paper
VIA APC - Paper

Na CESu firma oznámila spolupráci s Mozillou, se kterou budou společně řešit podporu a vývoj systému. A tento to bude opravdu potřebovat. Až v čerstvé aktualizaci se Firefox OS naučil za běhu připojovat/odpojovat HDMI, LAN a klávesnici, nově podporuje kolečko myši nebo synchronizaci času SNTP přes Ethernet. V systému ale stále nefunguje hardwarová akcelerace videa nebo USB mass storage.

O výkonu firma nemluví, ale papírově je díky lepšímu procesoru lepší než u známého počítače Rasperry-Pi. I tak ale jednojádrový Cortex-A9 taktovaný na 800 MHz a 512 MB RAM nemůže přinést srovnatelný komfort ani s nejlevnějším notebookem a na něm nainstalovaným Firefoxem.

 

MMF24

APC Paper stojí 99 dolarů. S poštovným, DPH a clem se dostanete někam nad 3000 Kč. Za to se už prodává třeba Rikomagic MK902 se čtyřmi jádry Cortex-A9 (1,6 GHz), 2 GB RAM, 8GB úložištěm a mnohem lepší výbavou. A jede na Androidu, nebo PicUntu (Ubuntu osekané pro linuxové minipočítače). Takže komu to chce VIA prodávat?

Zdroj: VIA

Byl pro vás článek přínosný?