Hlavní navigace

Kepler jde podle plánů, nVidia už má vzorky 28nm GPU

13. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po informacích o připravovaných 28nm Radeonech, jejichž vypuštění je podle posledních neoficiálních zpráv načasováno na 9. ledna, asi každého napadlo, jak na tom může být Nvidia s novou generací karet vyvíjených pod kódovým označením Kepler. Igor Staněk z pozice Senior Product PR Managera Nvidie potvrdil, že vývoj nové generace grafických karet jde podle plánů. V současnosti už má Nvidia k dispozici vzorky 28nm procesorů. Přechod na 28nm výrobní proces jde lépe než na 40 nm a výtěžnost je lepší než Nvidia původně očekávala.

K této informaci nám ale chybí to podstatné – bohužel přesně neznáme ty plány, kterých se Nvidia drží a ani to, o které čipy konkrétně už má k dispozici (s ohledem na připravované karty AMD by byly logicky nejzajímavější „GK100“). Zatím (už několik týdnů) víme jen o existenci GK107 pro nižší střední třídy, u které se předpokládá obdobný výkon jako u mobilní GTX 560M.

Podobného předvánočního překvapení jako loni s GeForce GTX 580 a 570, jsme se ale nedočkali a ani na CES už to s prvními 28nm kartami Nvidie nevypadá. AMD by se tak se svými jednočipovými Radeony mělo dotáhnout konkurenci a předpokládá se, že se přinejmenším na chvíli dostane i na vrchol výkonnostního žebříčku.

Obdobná situace jako v případě dlouhodobé výrazné nadvlády Radeonů HD 5800, během které došlo k výraznému posunu cen grafických karet směrem nahoru, snad doufám nehrozí. Ostatně Radeonům v té době dost nahrávala i podpora novější verze rozhraní DirectX 11, současné a připravované karty v tomto ohledu nenabídnou nic navíc, zlepšení se očekává u výkonu a poměru výkon/watt.

Kolem specifikací Radeonů to teď vře a celkem logicky se „řeší“ i to, jaká bude odpověď Nvidie. VR-Zone upozornil na článeček na 3DCenter.org, který zmiňuje i prapodivné neoficiální roadmapy zveřejněné na japonském 4Gamer koncem listopadu.

Co mi na ní hlavně nesedí, je, že by nejvýkonnějším řešením Nvidie měla na nějaký čas být dvouprocesorová karta složená ze dvou čipů vyšší střední třídy, kterou jen chvíli poté nahradí výkonnější jednojádrové karty. V podstatě by se tím totiž opakovala situace, kterou jsme tu měli s uvedením GeForce 9800 GX2 nahrazenou GTX 280.

S ohledem na to, že do uvedení karet zbývá ještě spousta času, bývá drtivá většina podrobných informací o parametrech jen zbožným přáním příznivců značky a zdroje pro tyto informace tvoří z největší části parametry grafických karet předcházejících generací, které jsou náležitě vylepšené. Zmiňuji je hlavně proto, že je možné, že tyto informace budou zejména po upozornění na VR-Zone nějaký čas kolovat po internetu jako předpokládané parametry připravovaných karet Nvidie.

Podle odhadů 3DCenter.org by tedy nejvýkonnější jádro „GK100“ mělo nést 1024 stream procesorů (GF110 u GTX 580 jich má 512), 128 TMU (proti 64) a 64 ROP (oproti 48 u GTX 580).

MMF24

„GK104“ by pak měla mít 640–768 stream procesorů, 80–96 TMU, 48 ROPs a paměťové rozhraní o šířce 256 nebo 384 bitů a objevit by se mohla ke konci prvního čtvrtletí 2012.

Zdroj: Fudzilla, VR-Zone, 3DCenter, 4Gamer

Byl pro vás článek přínosný?