Hlavní navigace

V Austrálii zakázali českou hru Kingdom Come: Deliverance (aktualizováno)

22. 8. 2019

Sdílet

Středověké RPG Kingdom Come: Deliverance se u protinožců dostalo na seznam zakázaných her spravovaný australskou vládou. Stalo se tak po vydání posledního DLC A Woman's Lot. Jak informovala tamní mutace herního magazínu Kotaku, problém byl ve scéně, kdy se Kumáni snažili znásilnit hlavní hrdinku Terezu, ale Jindřich jim v tom na poslední chvíli zabránil. (Napadení Terezy je i na začátku původní hry po vypálení Skalice.) V Austrálii se platí pro média velmi přísná pravidla týkající se násilí, drog a sexu. V posledních dvaceti letech se tak na černou listinu dostalo několik desítek her včetně druhého Zaklínače, prvního South Parku nebo před nedávnem i dalšího českého titulu – DayZ. U ní cenzorům vadilo, že prý hra odměňuje hráče za užívání drog. Marihuana coby léčebný prostředek se přitom do ostré verze nikdy nedostala. Úřady proto po dvou měsících zákaz stáhli a hra je dostupná od 15 let.

TIP: Poslední česká recenze Kingdom Come: Deliverance

V řadě případů tvůrci zakázanou hru pro australský trh upravili a problémové pasáže změnili nebo vystřihli, což je případ i onoho Zaklínače nebo South Parku. Risen, Manhunt, oba díly Postalu nebo Hotline Miami 2 se ale nesmí prodávat dodnes. Přehledný seznam zakázaných her najdete na Wikipedii.

Koch Media, vydavatel Kingdom Come a dnes už i vlastník studia Warhorse, se proti rozhodnutí australských úřadů může odvolat. V minulosti se tak změnilo hodnocení Falloutu 3, GTA III, Mortal Kombatu či loni We Happy Few. Kingdom Come byl v roce 2017 po prvotním vydání klasifikován jako R18+. Kvůli sexuálním scénám (nikoliv fyzickému násilí) jej tak mohou hrát pouze lidé starší 18 let.

KL24

Aktualizováno (9:11) – Pár hodin po napsání článku nakonec Australané překlasifikovali hru na R18+.

https://twitter.com/DanielVavra/status/1164181449618182144

Byl pro vás článek přínosný?