Hlavní navigace

Kingston uvádí paměťové karty Endurance: odolné MicroSD s velkou zapisovací životností

3. 4. 2019

Sdílet

U SSD se často probírá udávaná (nebo pro změnu reálná) zapisovací životnost, daná opotřebením a omezenými přepisovacími cykly buněk NAND. Ovšem stejný problém mají i klíčenky nebo paměťové karty, jen se o něm u nich moc nemluví. Pokud jste jako já a opotřebování ve vás vzbuzuje odpor, pak by vás mohla zaujmout nová řada paměťových karet MicroSD od Kingstonu: Jmenuje se Endurance a slibuje právě vysokou výdrž a životnost.

Kingston uvádí, že tyto karty jsou určené pro náročné podmínky a prostředí a pro aplikace s intenzivním zapisováním dat. Spíše než do foťáků a mobilů by podle představy výrobce měla sedět třeba do bezpečnostních kamer nebo autokamer. Bude tedy tak trochu na pomezí spotřebitelské oblasti a sektoru embedded. Má mít zvýšenou odolnost, schopnost vydržet až 30 minut jeden metr pod vodou a také pracovat ve větším rozsahu teplot (minus 25 až plus 85 Celsiů). A údajně také odolnost proti rentgenovému záření.

Kingston Endurance se vyrábí ve velikostech (přesněji kapacitách) 32 GB, 64 GB a 128 GB. Podle Kingstonu zvládají čtení rychlostí až 95 MB/s a zápis až 45 MB/s u největšího 128GB modelu a 30 MB/s u 64 a 32GB modelů. Jde o kartu typu UHS-I, ale má certifikovánu rychlostní třídu jen A1/U1, takže garantována je minimální zapisovací rychlost 10 MB/s (na příští stupeň by byla třeba garance 30 MB/s, což asi u těchto karet nelze, když stejnou hodnotu má u menších modelů jejich maximální rychlost zápisu).

MicroSD karta Kingston Endurance 128GB MicroSD karta Kingston Endurance 128GB

Kingston udává i údaje pro výkon v náhodném přístupu. Při čtení je to až 1500 IOPS a při náhodném zápisu 500 IOPS. Hodnoty jsou tedy hluboko pod tím, co slibují velká SSD, což je ovšem dáno menším paralelismem a také asi o dost jednodušším řadičem a nižším paralelismem (schopností rozložit zápisy a čtení do více čipů). Ovšem na těchto kartách už by asi nemusely fungovat špatně ani instalované aplikace, pokud je osadíte do telefonu.

Výdrž má být zvýšená, ale čísla prozrazená nejsou

Ovšem stále není uvedena hodnota garance zapsaného objemu, na kterou jsme zvyklí z běžných SSD. Nezbývá tedy než věřit, že budou tyto karty opravdu větší držáky než nějaké „běžné“. Kingston na ně také poskytuje dvouletou záruku, což také nijak nevyčnívá (alespoň v Evropě/EU, kde jsou dva roky ze zákona).

V obchodech by se každopádně měly tyto karty objevit během právě začatého druhého čtvrtletí, mělo by to prý být už brzo. Jak už bylo nadhozeno, cílí i na použití typu embedded. Tam se sice dříve používaly spíš karty CompactFlash, ale dnes už zařízení od serverových desek po jednodeskové počítače typu Raspberry Pi běžně využívají spíš karty SD a MicroSD. Možná že právě v tom RPi a podobných by jinak vyšší zapisovací životnost těchto karet mohla být atraktivní.

Galerie: Paměťové karty CompactFlash a odvozených typů

Byl pro vás článek přínosný?