Hlavní navigace

Naučte se psát znak dolaru během několika minut

Sdílet

Zdroj: Pixabay
Dnes už je téměř pravidlem, že se každá měna dá zapsat pomocí speciálního znaku a dolar samozřejmě není výjimkou. Jedná se v podstatě o vertikálně přeškrtnuté písmeno S. Pokud však potřebujete symbol dolaru napsat na klávesnici, mnohdy můžete rychle narazit, jelikož $ se zde běžně nevyskytuje. Nevěště však hlavu, poradíme vám metody, pomocí kterých znak pro dolar napíšete.

Klávesová zkratka pro dolar

Nejsnazší cestou, jak napsat dolar, je použití jedné z klávesových zkratek. Jako první možnost se nabízí kombinace pravého Altu + klávesy ů.

pravý Alt + klávesa ů

Jak napsat znak dolaru pomocí klávesové zkratky Jak napsat znak dolaru pomocí klávesové zkratky (zdroj: cnews.cz)

Druhá varianta, jak napsat dolar na klávesnici, je podobná té první, ovšem v tomto případě musíte zmáčknout a držet levý Ctrl a levý Alt a poté stisknout klávesu ů.

levý Ctrl + levý Alt + ů

Jak napsat znak dolaru pomocí klávesové zkratky 2 Jak napsat znak dolaru pomocí klávesové zkratky 2 (zdroj: cnews.cz)

Zápis dolar znaku pomocí ASCII kódu

Symbol dolaru lze napsat i pomocí tzv. ASCII kódu. Jaká je v tomto případě pro dolar zkratka? Důležité je vědět hlavně to, že k danému zápisu budete potřebovat numerickou klávesnici. Znak dolar totiž vyvoláte kombinací levého Altu a napsání číselné zkratky 36.

levý Alt + 36 nebo levý Alt + 036

Jak napsat dolar pomocí ASCII kódu Jak napsat dolar pomocí ASCII kódu (zdroj: cnews.cz)

Kde se ukrývá značka dolaru v Microsoft Office

Pokud příliš neholdujete klávesovým zkratkám a dáváte přednost tradičnějšímu způsobu vkládání symbolů v textových editorech, máme řešení i pro vás. Kupříkladu v Microsoft Word vyhledejte v kategorii Vložení pole s označením Symbol. Po jeho rozkliknutí vyberte možnost Další symboly a v otevřeném okně vyberte symbol dolar.

kategorie Vložení → Symbol → Další symboly → $

MMF24

Jak se píše dolar v Microsoft Word Jak se píše dolar v Microsoft Word (zdroj: cnews.cz)

Jak se píše dolar v HTML kódu a Unicode?

Pokud nechcete vytvářet znak dolaru na klávesnici, existují i další metody jeho zápisu, a to například prostřednictvím HTML kódu a Unicode. Tuto možnost s velkou pravděpodobností použijete pouze v případě, že budete chtít napsat dolar v určitém programovacím jazyce nebo při tvorbě webových stránek.

HTML Unicode
Dolar $ $;

U+00024

 

Byl pro vás článek přínosný?