Hlavní navigace

Komerční banka s Visou chystají HCE platby mobilem. Chtějí být první v Česku

2. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní rok by měl být rokem bezkontaktních plateb mobilem. To se ale říkalo i loni a nakonec z toho nezbylo nic jiného, než jen odložení o rok. Letos by to ale skutečně mohlo klapnout a první v Česku bude Komerční banka ve spolupráci s karetní společností Visa.

Komerční banka už v minulosti s bezkontaktním placením mobilem experimentovala. Její projekt ve spolupráci s O2 a Visou začal na podzim roku 2012, díky své složitosti si ale mnoho zájemců nenašel a skončil, stejně jako ostatní pokusy, neúspěšně.

Nová verze už operátory vynechává a nahrazuje je cloudovou technologií HCE, díky které je celý proces jednodušší a celkově přístupnější všem uživatelům. Na podobném principu fungují i platby od Applu nebo chystaná alternativu Android Pay.

 

S tou by nová Mobilní banka 2 mohla teoreticky jednoduše spolupracovat. Tedy alespoň Google na své květnové keynote demonstroval, že zapojení aplikací třetích stran do ekosystému Android Pay nebude nic složitého. Záleží tak především na Komerční bance a společnosti Visa, jestli s Android Pay počítají.

Visa zatím slíbila dostupnost jen pro Android a uživatelé iPhonů tak mají aspoň prozatím smůlu. Aplikace si bude rozumět se všemi smartphony s Androidem 4.4 KitKat nebo novějším a model samozřejmě musí disponovat funkčním NFC čipem. Visa s KB sice chtějí být první v Česku, bližší termín než následující měsíce ale zástupci nezveřejnili. Dá se očekávat, že po Komerční bance přijdou i ostatní české peněžní domy. Třeba Fio banka něco podobného slibuje už od letošního jara.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Zdroj: KB

Byl pro vás článek přínosný?