Hlavní navigace

Konec grafik Nvidia v levných noteboocích? Mobilní GPU řady GeForce MX prý končí

20. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Skoro šest let vzdorovala Nvidia trendu, aby v běžných neherních noteboocích byla jen integrovaná GPU, a tlačila do nich své základní grafiky GeForce MX, často s diskutabilním přínosem. Ty teď ale asi definitivně odejdou ze scény.

Je to skoro šest let, co Nvidia poprvé vydala levné mobilní grafiky GeForce řady MX. První z nich byla GeForce MX150 a šlo tehdy o celkem svěží vítr s novou architekturou Pascal a 16nm FinFET procesem. Byla to jedna z mála samostatných grafik, která mohla jít i do úsporných a velmi tenkých mobilních přístrojů. Vypadá to však, že tato levná řada GPU Nvidia GeForce by teď mohla zase zaniknout.

Značení „MX“ jde u Nvidie hodně daleko do historie, původně se používalo před více než 20 lety v době GeForce 2 a DirectX 7. Jeho moderní forma ale začala znovu na jaře 2017 s GeForce MX150. V nejmobilnějších a nejtenčích noteboocích tehdy byla situace, kdy dominovaly procesory Intelu, které ale neměly nikdy příliš výkonná integrovaná GPU (a když už se povedlo, neměly dost dobré ovladače). V tzv. ultraboocích, ale i obecně levnějších noteboocích s 15W procesory řady U tehdy proto hodně chyběla nějaká možnost mít samostatné GPU aspoň pro základní hraní a pro tuto díru na trhu Nvidia vymyslela jako špunt řadu úsporných (s TDP okolo 15–35 W) základních samostatných GPU, které pojmenovala právě GeForce MX.

Od té doby se trh notebooků dost vyvinul. Tenké a vysoce mobilní notebooky jsou dostupné s o dost vyšším výkonem a i s překvapivě silnými samostatnými GPU. Zato řada GeForce MX čím dál víc znamenala lowendový hardware, který měl menší a menší přínos proti integrovaným grafikám. Nvidia postupně uváděla nové modely řady MX (naposledy MX550 a MX570), aby zůstávala napřed před integrovanými grafikami Intelu (když už ne mobilních Ryzenů). Ovšem obvykle byly založené na čipech starších architektur, což zase bylo na štíru s požadavky na úspornost.

GeForce MX nejspíš končí?

Podle webu ITHome teď Nvidia zřejmě plánuje grafiky GeForce MX úplně zrušit a vyřadit ze svého programu. Firma od konce roku 2021 neuvedla ani neoznámila žádné nové modely GeForce MX. A žádné notebooky s budoucími modely se neobjevily ani na CES 2023. V minulosti připravované GeForce MX obvykle unikaly skrze benchmarkové databáze nebo konfigurace chystaných notebooků předem, zatímco teď o žádných nových modelech zvěsti nejsou.

nvidia geforce mx150 photography front r2 screenshot GeForce MX150 byl první model řady MX vydaný v první polovině roku 2017. Obsahuje 14nm čip GP108 generace Pascal a používá paměti GDDR5 (zdroj: Nvidia)

Informace ITHome je tedy asi částečně dedukce vyplývající z toho, že chybí jakékoli úniky nebo zprávy o těchto kartách, ale dost to do sebe zapadá. Nvidia si zřejmě v tomto segmentu dává přinejmenším pauzu, a ač nelze vyloučit, že se jednou zase nějaké GeForce MX objeví, asi to v nejbližší době nenastane. Nvidia totiž nejspíš sama pro tato GPU už nevidí moc místa.

Utrum pro GeForce MX kvůli grafikám Intel Arc?

Problém pro GeForce MX je samozřejmě v tom, že schopnosti integrovaných GPU neustále rostou, a to i u Intelu (větší „zabiják“ jsou sice integrované grafiky Ryzenů 6000 a 7000, ale grafiky GeForce MX se tlačí hlavně do notebooků platformy Intel, takže rozhodující jsou jeho iGPU).

Intel Arc A Series 2 Vizualizace menšího ze dvou GPU generace Arc Alchemist, ACM-G11 (zdroj: Intel)

Navíc Intel teď má i samostatná GPU Arc a jejich levnější varianty asi mají za cíl vylovit právě rybník, který doteď patřil lowendovým notebookovým grafikám Nvidie. A protože Intel má na OEM výrobce notebooků velmi silné páky, může se mu asi dařit Nvidii z nových designů vyštípávat.

Více: Samostatné herní grafiky Intel Arc definitivně tady. První GPU za dva týdny, ale jen pro laptopy

MMF24

V nabídce nových samostatných grafik Nvidia pro notebooky tak asi bude nejnižším modelem mobilní GeForce RTX 4050 (už odhalená na CES 2023). Přechodně se budou dál prodávat i levná GPU předchozích generací, ale jak budou starší modely notebooků postupně nahrazovány novými s pokročilejšími procesory, nejspíš se v tomto segmentu z velké části od samostatných GPU upustí ve prospěch lepších a výkonnějších integrovaných grafik.

Zdroje: ITHome, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?