Hlavní navigace

Konec napevno napájeným SSD? Bývalá Toshiba uvedla nový formát miniaturního „disku“

28. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Kioxia
Společnost Kioxia (což je bývalá Toshiba) začala na trh dodávat nový typ paměťového zařízení − miniaturní SSD o velikosti paměťové karty. Standard se jmenuje XFMEXPRESS a do čipu velikosti 18 × 14 mm vměstná i terabajtové SSD.

Tento „disk“ je jen o pár milimetrů větší než microSD a má i vlastní patici připomínající slot pro SIM. Výhodou mají být zejména malé rozměry, protože pro některá zařízení je i formát M.2 příliš velký. Zároveň i servisovatelnost, neboť úložiště ve formě čipů napájených na základní desce nelze vyměnit.

Kioxia XFMEXPRESS 2 Vizualizace rozhraní XFMEXPRESS (zdroj: Kioxia)

Vnitřně jde o zařízení pro rozhraní PCIe 3.0 (s pamětmi BiCS) s tím, že brzy má přijít nová generace pro aktuální verzi PCIe 4.0. V obou verzích s podporou dvou PCIe linek. I levnější SSD mívají většinou linky čtyři, ale Kioxia v materiálech uvádí 4 linky jako volitelný prvek. Zatím se hovoří o rychlostech 2500 Mb/s pro čtení a 650 Mb/s pro zápis a kapacitách 128 GB až 1 TB, což by se v další generaci mělo zvýšit.

Slot pro Kioxia XFMEXPRESS Slot pro Kioxia XFMEXPRESS (zdroj: Kioxia)

XFMEXPRESS by teoreticky mohl nahradit i paměťové karty, od těch však zejména ve smartphonech výrobci spíše upouští. Právě nejnovější standard SD Express zvládne teoreticky i 1 Gb/s a jde rovněž o zařízení připojené do PCIe NVMe. Tvar slotu XFMEXPRESS (což mimochodem znamená Cross-over Flash Memory Express) má mít zajištěný i odvod tepla, ale také umožňovat vodotěsné provedení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.