Hlavní navigace

Kontextové nabídky ve Windows 8 budou vypadat jako ty ve Windows Phone

19. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým vyvíjející klasická „velká“ Windows se poněkolikáté inspiroval u týmu, který pro změnu stojí za Windows Phone. Dříve podle mobilního vzoru například přestal spoléhat na skryté hledání ve Šému a své aplikace, k nimž patří i poštovní klient, vybavil viditelným políčkem pro vyhledávání. Tým postupně začíná chápat, že na skryté ovládací prvky mohou uživatelé na vlastní pěst náhodou narazit až po měsících používání produktu.

Tip: Jeden Microsoft. Steve Ballmer rozpoutal zemětřesení uvnitř firmy

I proto se Windows 8.1 polepší v další věci týkající skrytých prvků. V jednom z posledních uniklých sestavení byla odhalena lišta, která v aplikacích napovídá, že když ji rozbalíte, rozevře se nabídka s dalšími možnostmi. A co je nejlepší? Jako by z oka vypadla té, co známe z Windows Phone. Její malé rozměry nedovolují, aby uživatelům překážela, pozornost ale stále upoutá a vy se snadno přesvědčíte, že aplikace není tak chudá, jak se původně zdála.

Redmondští z divize Windows se opět poučili. Částečně by si pomohli, kdyby uživatele při první spuštění instruovali o tom, jak operační systém funguje. To se nestalo a uživatelé Windows 8 musí sami zkoušet, co dotekové rozhraní dovede a jak se ovládá. Počkat, oni se poučili i v tomto směru. Windows 8.1 budou dostupných podle hlášení obsahovat dokonce i nápovědu s obrázky a videy. A k tomu budou občas vytahovat z rukávu tipy. Konečně.

 

Nápověda k dlaždicím

Kdy se týmy ve firmě poučí a budou si vyměňovat zkušenosti? Situace se snad zlepší, Steve Ballmer dal nedávno zelenou velké restrukturalizaci, která by právě měla obří kolos spojit. V plánu taková akce byla nejméně rok. Microsoft nabobtnal do takových rozměrů, že musí přistoupit k jisté redukci – krátilo se ostatně i dříve. V době, kdy byla v přípravě Windows Vista, se vrstva byrokracie a schvalovacích procesů negativně podepsala na novém produktu.

Kontextová nabídka je zaznačena úzkým pruhem se třemi tečkami Nabídka obsahuje další možnosti
Kontextová nabídka je zaznačena úzkým pruhem se třemi tečkami

Redukce několika vrstev managementu skončila úspěchem, kterému říkáme Windows 7. V současnosti nepozorujeme zcela shodné problémy, jaké trápily těžkopádnou Vistu. Vývojový tým kolem Windows reaguje pružněji než za dob Visty, pro změnu ale opakuje chyby, které před ním učinili vývojáři Windows Phone. Protože navenek produkty pochází od stejného výrobce, interní komunikace vypadá o to zoufaleji.

Kontextová nabídka ve Windows 8.1
Kontextová nabídka ve Windows 8.1| Foto: The Verge

Za časů Windows Phone 7 bylo hardwarové tlačítko se symbolem lupy, umístěné ve spodní části telefonu, zamýšleno pro lokální hledání. Pokud otevřete adresář, budete v něm hledat klepnutím na lupu, čili na fyzické tlačítko. Je to jasné? Očividně to nenapadlo zdaleka každého. Může to být způsobeno zvykem.

Microsoft marný boj s návyky uživatelů vzdal, tlačítko s lupou se začalo objevovat přímo v aplikacích, tedy na obrazovce, a hardwarové tlačítko na zařízeních s Windows Phone od té doby slouží k aktivaci vyhledávání pomocí Bingu, případně jiného vyhledávače. Poučení proto zní, že co není na displeji, to uživatel nepoužije.

Kontextová nabídka ve Windows 8.1
Kontextová nabídka ve Windows 8.1| Foto: The Verge

Návrat ke klasice

Nebudeme diskutovat nad tím, jestli ovládání gesty a neviditelnými prvky jednou zvítězí. Současná uživatelská odezva vysílá jasný signál. Microsoft chtěl být tím odvážným, ale nevyplatilo se mu to. Postupný návrat ke tlačítkům, která na obrazovce vidíme, symbolizuje nejlépe zřejmě Start. V Osmičkách tlačítko nešlo aktivovat, v jejich nástupci o rok později pro změnu nepůjde vypnout. Přecházíme z extrému do extrému.

Počítáte, kolik prvků Windows 8.1 opět vypustí do našich zorných polí? Na seznam jsme si dosud zapsali tlačítko Start, kontextové nabídky nebo tlačítka pro hledání v aplikacích. Pokračovat bychom ale mohli dále. Úvodní obrazovka ve spodní části obsahuje šipku pro zobrazení seznamu všech aplikací. Uhodli jste, pokud jste si tipli, že ji Windows Phone obsahují zrovna tak. A pokračujeme.

Rychlé tipy vám napoví při práci s počítačem
Rychlé tipy vám napoví při práci s počítačem | Foto: The Verge

Navigační a jiné lišty v Internet Exploreru se ve Windows 8 schovávají kamsi za okraj obrazovky. Naproti tomu ve Windows 8.1 může navigace zůstat viditelná. Jestli ale hodláte věnovat větší prostor samotné stránce, můžete. Nezbývá než znovu trapně utrousit poznámku o tom, že ve Windows Phone nástrojová lišta v prohlížeči nikam neodchází, uživateli je vždy k ruce.

S trochou nadsázky lze říci, že Windows 8.1 pořádně vykradla Windows Phone. Nelze to považovat za věc špatnou, právě naopak. Smutné je, že všem problémům s neprůhledným ovládáním se Microsoft mohl vyhnout. Pod operačními systémy pro mobily i osobní počítače naleznete stejný podpis. Může redmondský gigant přežít, když se nedokáže poučit z chyb, které udělal?

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?