Hlavní navigace

Novinářka vyvolala zájem o podporu dětí samoživitelek. Jednotlivci i firmy darují notebooky či připojení

20. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: foto: sharpemtbr / Pixabay | úprava: Petr Urban / Cnews

Koronakrize tvrdě dopadá na řadu lidí a týká se to také dětí v péči samoživitelek či samoživitelů. Přechod na distanční výuku během jarní vlny koronaviru takzvaně rozevřel nůžky mezi dětmi z rodin se slabším socioekonomickým zázemím. Ze zprávy České školní inspekce (ČŠI) vyplývá, že na jaře se zhruba 20 % dětí do online výuky nezapojilo. Za hlavní příčinu ČŠI označilo jednak absenci techniky, jednak připojení internetu.

Jeden oceněníhodný projekt s nastupující druhou vlnou koronaviru spustila novinářka a moderátorka Nora Fridrichová. Její sbírka na notebooky pro děti samoživitelů a samoživitelek, které se nyní musí učit distančně, rychle překonala požadovanou částku a blíží se milionu vybraných korun. Přispět může každý na portále Znesnáze21.

Česká spořitelna novinářku původně oslovila s tím, aby jí pomohla najít děti samoživitelek či samoživitelů s tím, že daruje 10 notebooků. Když se s tím svěřila na sociálních sítích, Fridrichové se průběžně začali ozývat jednotlivci, ale i velké firmy s tím, že rovněž chtějí pomoct. V půlce října oznámil největší tuzemský e-shop Alza.cz, že daruje 50 notebooků. Současně se zavázal k tomu, že umožní nákup (za peníze z výše uvedené sbírky) další stovky zařízení se slevou.

https://twitter.com/NoraFridrichova/status/1317381355316105216

Den poté přispěchal se svou pomocí T-Mobile. V nadcházejících měsících plánuje vybavit notebooky i připojením k internetu 500 domácností samoživitelů a samoživitelek. Operátor doufá, že tím inspiruje další vlnu solidarity od velkých podniků, ale nejen od nich.

Vodafone podpoří komunikaci

V pondělí sdělil Vodafone, že ve spolupráci s platformu Česko.Digital poskytne 500 rodinám neomezené pevné internetové připojení. I on přes neziskové organizace a sociální služby vybere rodiny, jejichž financí situace neumožňuje online výuku zvládnout. Připojení zdarma vytipovaným domácnostem operátor poskytne na půl roku. Dále seniorům a seniorkám s tarifem Tarif 60+ nabízí bez příplatku neomezené volání do konce ledna 2021.

Dále podpoří používání eRoušky tím, že nebude účtovat data, která aplikace spotřebuje. Jedná se spíše o symbolický krok, protože eRouška s největší pravděpodobností spotřebuje naprosté minimum dat. Většinu času pouze skenuje mobily ve svém okolí pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. I podobná gesta ovšem efekt mít mohou.

MMF24

Zdroje: Česká školní inspekce | Nora Fridrichová na Facebooku a Twitteru (1, 2) | tisková zpráva Alzy.cz | tisková zpráva T-Mobilu | tisková zpráva Vodafonu | Znesnáze21

Byl pro vás článek přínosný?