Hlavní navigace

Koronavirus a prohlížeče. Chrome a Edge odkládají novinky, Firefox zapnul staré TLS

23. 3. 2020

Sdílet

Co má koronavirus společného s prohlížeči? Někteří výrobci už oznámili, že odkládají vydání nových hlavních verzí. Mozilla raději znovu zapnula staré kryptografické protokoly.

Oživeno 23. 3. 2020 v 18.00 hodin: doplněny informace o Chromu 82. Pandemie koronaviru a protiopatření mají vliv na mnoho odvětví. Ovlivňují také vývoj webových prohlížečů. Jak? Dne 18. března 2020 Google, výrobce zdaleka nejpoužívanějšího prohlížeče na světě, oznámil, že nedojde k plánovanému uvedení nových verzí Chromu a Chrome OS. Místo nové hlavní verze 81 přislíbil jen vydávání bezpečnostních aktualizací pro stávající řadu – hned v pátek dorazila verze 80.0.3987.158. Google se už ale rozhodl nevydat ani verzi 82, úplně ji přeskočí. Nové funkce musí počkat. Firma jako důvod uvádí změnu pracovních rozvrhů vývojářů a vývojářek. Nechce, aby došlo k ohrožení stability prohlížeče. Paul Kinlan z vývojového týmu Chromu na Twitteru dále doplnil, že firma v současné situaci nechce klást tlak na webové vývojářky a vývojáře, kteří by v některých případech museli reagovat na změněné chování prohlížeče. https://twitter.com/ChromiumDev/status/1240322481778569216 V reakci na Google oznámil Microsoft, že svůj Edge postavený na Chromiu

Firefox znovu zapnul TLS 1.0 a 1.1

Že by mělo dojít ke zpoždění vývoje Firefoxu, Mozilla nenaznačila. V prohlížeči však došlo k jedné změně. Dne 10. března vydaný Firefox 74 původně vypnul zastaralé kryptografické protokoly TLS 1.0 a 1.1. U stránek, které by nepodporovaly TLS 1.2 nebo novější, se zobrazovala chybová hláška. Jak si všiml Günter Born, Mozilla v poznámkách k vydání aktuálně uvádí, že protokoly znovu zapnula, aby lidé mohli bez potíží přistupovat na vládní weby, kde se nachází kritické informace o COVIDu‑19.

Hádejte ostatně, které důležité weby v Česku, které potřebujeme navštěvovat, ještě ani nepoužívají šifrování. Nepružnost některých institucí veřejné správy znamená, že kyberbezpečnost jde v tomto případě trochu stranou. Pokud chcete starší protokoly ve Firefoxu vypnout manuálně, učiníte tak na stránce about:config, kde předvolbou security.tls.version.min=3 vynutíte použití TLS aspoň ve verzi 1.2. (Nastavení hodnoty na „1“ zapíná obě uvedené starší verze TLS.)

Byl pro vás článek přínosný?